In general, inchirierea primului tau apartament inseamna si primul contact cu piata imobiliara.
Sectorul inchirierilor este unul extrem de dinamic, de aceea trebuie sa fii pregatita sa iei o decizie buna intr-un timp foarte scurt. Provocarea de a gasi o locuinta potrivita este uriasa, mai ales daca nu stii ce cauti si care sunt aspectele pe care trebuie sa le iei in considerare. Iata cateva informatii utile care iti vor fi de ajutor:
Stabileste bugetul lunar pentru chirie
Inainte de a incepe procesul de inchiriere a apartamentului, afla cat de multi bani poti plati in fiecare luna pentru un anumit imobil. De regula, chiria ar trebui sa reprezinte aproximativ 25% din venitul tau. Pe langa aceasta suma, trebuie sa iei in considerare si alte cheltuieli, cum ar fi utilitatile, intretinerea, transportul sau alimentele zilnice. Este posibil ca proprietarul sa iti solicite si o plata in avans, garantia.
Studiaza zona in care vrei sa locuiesti
Cu toate ca ai tendinta de a cauta o chirie ieftina, fara sa iei in calcul o anumita zona, e necesar sa acorzi atentie mai multor factori. Poate ca iti doresti un apartament de inchiriat in Arad, dar orasul este foarte mare.
Gaseste o locuinta cat mai aproape de zona in care lucrezi sau de Universitate, daca mergi la studii. Daca esti departe de locurile de interes, cheltuielile pentru transport vor creste considerabil. De asemenea, vezi care zone din oras sunt mai sigure, accesibile nevoilor tale si ce puncte importante au, pentru a gasi un echilibru intre costuri.Cauta o coleg de camera
Daca ai stabilit cheltuielile generale si ai aflat bugetul in care trebuie sa te incadrezi pentru inchiriere apartament, hotaraste-te daca ai sau nu nevoie de o colega.
Ia in considerare faptul ca toate costurile pe care le-ai analizat se vor imparti, asa ca ar fi mai bine sa nu locuiesti singura.Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Selecteaza ofertele in functie de nevoile tale
Odata ce te-ai decis asupra a doua sau trei zone in care ti-ar placea sa locuiesti, cauta apartamentele disponibilie pentru inchiriat.
Vizioneaza cat mai multe apartamente
Alege cel putin cinci apartamente atunci cand vrei sa incepi vizionarile. Ia in considerare realizarea unor fotografii in interior si exterior ca sa iti poti aminti locuintele mai usor. Vizionarea este o etapa ce necesita atentie deosebita pentru ca este important sa faci o impresie buna proprietarului. Desi multi chiriasi considera ca tot procesul se bazeaza pe faptul ca lor le place sau nu apartamentul, exista surpriza ca proprietarului sa te refuze din cauza atitudinii tale.
Asadar, pentru o vizionare reusita, in primul rand poarta o tinuta vestimentara potrivita, fii punctuala, relaxata si raspunde cu amabilitate tuturor intrebarilor. Apoi, studiaza foarte bine casa, verifica dintr-o privire finisajele, mobilierul si starea peretilor. In anumite cazuri, vizionarea poate fi urmata foarte repede de negocierea si semnarea contractului, asa ca s-ar putea sa nu mai ai o alta ocazie de a examina apartamentul.Acorda-ti timp pentru a lua o decizie
Sub presiunea timpului, exista posibilitatea sa faci o alegere imediata. Cel mai bine ar fi sa te gandesti la asta macar 24 de ore. Daca optezi pentru cea mai ieftina chirie, dar stii ca apartamentul nu este intr-o stare buna sau cladirea este nesigura, atunci nu e intelept sa mergi pe aceasta optiune. In cazul in care ai gasit un apartament de inchiriat care iti depaseste cu mult bugetul, nu-l contracta gandindu-te ca o sa te descurci tu cumva cu platile. Analizeaza ofertele si ia cea mai buna decizie fara prea multe compromisuri!
Citește și: La ce oră se închid secțiile de votare la prezidențiale 2024?- stirilekanald.ro
Negociaza pretul
Daca te-ai hotarat la un imobil anume, a venit momentul in care poti sa negociezi pretul. Chiar daca sunt multe apartamente cu preturi fixe, exista si proprietari flexibili care negociaza costul inchirierii. Tine cont ca, pentru o posibilia reducere, este esential sa inspiri incredere si seriozitate, sa inchiriezi locuinta pe un termen lung sau sa platesti cateva luni in avans.
Daca ai parcurs cu succes aceste etape, poti finaliza tranzactia prin semnarea contractului. In alegerea primului tau apartament de inchiriat ai nevoie de libertate si flexibilitate. Cu siguranta trebuie sa faci cercetari si sa te informezi atent cu privire la noul spatiu in care vei locui, dar nu uita ca lucrurile se misca foarte repede si s-ar putea sa pierzi o casa preferata daca nu te decizi in timp util.