Ghidul complet pentru cele mai frecvente afecțiuni ale scalpului: cauze, simptome și tratamente

Ghidul complet pentru cele mai frecvente afecțiuni ale scalpului: cauze, simptome și tratamente
Ghidul complet pentru cele mai frecvente afecțiuni ale scalpului: cauze, simptome și tratamente

Multe persoane se confruntă cu probleme serioase la nivelul scalpului. Află din rândurile de mai jos care sunt cauzele, simptomele și tratamentele pentru afecțiunile scalpului! De asemenea, prezentam informații utile pentru îngrijirea scalpul în mod corespunzător și a-l menține sănătos.

Dr. Dana Bratu, medic specialist dermatolog a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre cele mai frecvente afecțiuni ale scalpului.

Cele mai frecvente afecțiuni ale scalpului

Ghidul complet pentru cele mai frecvente afecțiuni ale scalpului: cauze, simptome și tratamente[Sursa foto: freepik]

Din cauza tranziției de temperatură între sezoane, de la cald la rece și viceversa, pot apărea schimbări la nivelul scalpului precum mătreața, dermatita seboreică și căderea părului. Astfel, din cauza acestor afecțiuni scalpul va deveni mai gras deoarece va crește producția de sebum.

“Scalpul ne dă niște semnale în momentul în care apare tranziția de temperatură între sezoane. Ne afectează foarte tare scalpul care devine mai gras, produce anumite probleme, mătreața, dermatita seboreică, ne mai cade părul.”, a spus specialista.

Citește și: 5 moduri prin care poți stopa căderea părului

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Ghidul complet pentru cele mai frecvente afecțiuni ale scalpului: cauze, simptome și tratamente[Sursa foto: freepik]

Mătreața

La nivelul scalpului, cea mai mare problemă este mătreața, care este de fapt o formă de dermatită seboreică. Mătreața nu se produce singură dacă nu ar exista deja o anume inflamație pe scalp. Astfel, atunci când scalpul are de suferit, la nivelul tegumentului celulele încep să se exfolieze. Pentru a trata această problemă, este important să se folosească produse de îngrijire ale scalpului care conțin agenți antifungici și este necesar ca fiecare să aibă o alimentație cât mai echilibrată.

De asemenea, sunt și alți factori de stil de viață care ar putea agrava afecțiunea, cum ar fi stresul sau oboseala. 

“Mătreața este cea mai mare problemă, în termeni dermatologici noi numim asta dermatită seboreică pentru că mătreața nu s-ar produce singură dacă n-am avea o problemă la nivelul scalpului, și anume inflamația. În momentul în care scalpul nostru are de suferit, la nivelul tegumentului celulele încep să se exfolieze.

(…) Nu trec cu ușurintă decât dacă folosim tratament specific. Produsele de îngrijire sunt foarte importante, este un șampon pe care trebuie să îl privim ca pe un tratament, nu doar ca pe o soluție care să ne curețe scalpul, să fie sănătos. Stresul este unul din factori și trebuie să recunoaștem că nu putem controla asta 100%, dar măcar putem acasă să avem grijă la alimentație și de produsele pe care le folosim.
Produsele trebuie fiecare să aibă agenți antifungici.”
, a mai menționat ea.

Citește și: Ce să faci dacă ți-ai tuns singură părul și nu ești mulțumită. Încearcă aceste sugestii înainte să mergi la salon

Ghidul complet pentru cele mai frecvente afecțiuni ale scalpului: cauze, simptome și tratamente[Sursa foto: freepik]

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Căderea părului

De obicei, este normal să cadă 100-150 de fire de păr pe zi pentru că acesta trece prin mai multe cicluri, mai precis ciclul de creștere, ciclul de stare și ciclul de cădere. Cu toate astea, dacă este vorba de cazuri patologice, se poate pierde și o cantitate mai mare de păr, ceea ce vă duce la subțierea părului și chiar la chelie, mai ales în cazul bărbaților.

Astfel, cauzele includ schimbările sezoniere, sarcina și cauzele hormonale, iar bărbații care au o predispoziție genetică pot să chelească rapid și la o vârstă mai fragedă, însă există tratamente la domiciliu sau la clinică care pot ajuta la menținerea podoabei capilare, inclusiv loțiuni și alte tratamente prescrise de medicul dermatolog.

“Este normal să pierdem undeva la 100-150 de fire de păr pe zi. Trebuie să știm că firul nostru de păr trece prin mai multe cicluri: ciclul de creștere, ciclul în care stă la locul lui și ciclul de cădere. Este normal să pierdem păr, însă în situații patologice putem să pierdem o cantitate mai mare, adică simțim că ni se rărește părul. O cauză este faptul că se schimbă sezoanele, sarcina, cauzele hormonale. Bărbații, dacă au o predispoziție genetică în familie pot să chelească mult mai repede și la o vârsta mult prea fragedă. Există studii care spun că toți bărbații vor face alopecie antrogenetică odată cu înaintea în vârstă. Bărbații observă că pierd păr în special în zona frontală, vestea bună este că se pot face tratamente care să păstreze podoaba capilară și în cazul bărbaților, de la tratamente acasă, loțiuni pe care le aplicăm pe scalp, până la tratamente la clinică.”, a încheiat aceasta.

Ghidul complet pentru cele mai frecvente afecțiuni ale scalpului: cauze, simptome și tratamente[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Idei de coafuri simple pentru nuntă

Cum să folosești balsamul în mod corect dacă ai părul gras. Cele mai bune sfaturi de la specialist

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies