Ghiveci călugăresc, rețeta fratelui Daniel de la Mănăstirea Slănic-Argeș. “Apă nu adăugăm. Aici este un secret. A ieșit ce trebuie!”

Ghiveci călugăresc, rețeta fratelui Daniel de la Mănăstirea Slănic-Argeș. “Apă nu adăugăm. Aici este un secret. A ieșit ce trebuie!”
Ghiveci călugăresc, rețeta fratelui Daniel de la Mănăstirea Slănic-Argeș. “Apă nu adăugăm. Aici este un secret. A ieșit ce trebuie!”

Fratele Daniel de la Mănăstirea Slănic-Argeș a dezvăluit care este rețeta unui ghiveci călugăresc și care sunt secretele pentru un preparat autentic.

Fratele Daniel a explicat, pas cu pas, pentru Trinitas, care sunt ingredientele de care are nevoie pentru a pregăti o rețetă specifică acestui anotimp.

Timp de preparare: 1 oră și 20 de minute

Ingrediente (pentru 10 porții):

  • 100 ml ulei de măsline
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 țelină
  • 3- 4 cartofi mari
  • 250 g fasole verde
  • 1 dovlecel
  • 1 vânătă
  • 5 ciuperci
  • 2 ardei capia
  • 5 roșii
  • 2 lingurițe sare
  • 5 căței de usturoi
  • piper
  • cimbrișor
  • curcuma
  • boia dulce
  • foi de dafin
  • busuioc uscat
  • busuioc proaspăt

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Începe prin a adăuga ulei într-o oală, peste care pune legumele care se fierb mai greu, alături de roșiile date prin robot și restul de condimente care vor oferi un gust inedit întregului preparat.

“Fac o rețetă mănăstirească de ghiveci.

Ghiveci călugăresc. Acum, că este sezon, putem să folosim toate legumele pe care le găsim în grădină. Ceapă, morcov, gogoșari, roșii, cartofi, vinete, ciuperci. Începem cu uleiul, îl punem în oală, ulei de măsline. Puteți folosi și ulei de floarea-soarelui. Nu trebuie să ne lipsească ceapa, în primul rând, pe care o călim puțin și care dă dulceață întotdeauna. Ceapa și morcovul sunt baza ghiveciului. După ce am pus ceapa, foarte important este să punem sarea și începem să punem condimentele pe rând.
Piperul, punem un pic de curcuma pentru a da o culoare ghiveciului nostru și are și o aromă foarte bună. Cimbrișor, boia dulce, acestea vor da o culoare mai profundă. Foile de dafin nu trebuie să lipsească din ghiveci, busuiocul uscat, la sfârșit folosim și busuioc proaspăt. Călitul trebuie să fie foarte scurt, să nu ardem legumele. Deja miroase extraordinar de bine. În timp ce legumele se călesc, pregătim cartofii.
Punem legumele care fierb mai greu, cartofii și după adăugăm ardeii, roșiile la sfârșit. Legumele noastre călite le vom stinge cu suc de roșii sau cu roșii de la borcan. Dăm roșiile la robot, nu prea mărunt și le adăugăm.”,
a povestit fratele Daniel.

Modul de preparare al ghiveciului călugăresc

Citește și: Sărmăluțe cu urdă, în foi de sfeclă roșie, rețeta de la Mănăstirea Putna. „Toată verdeața se adaugă spre sfârșit, să-și păstreze cât mai bine prospețimea.”

Citește și: Fetele se întorc împotriva Virginiei! „Se crede superioară față de noi!”. Aflați de ce a fost pusă la zid concurenta în „Casa iubirii” joi, 19 septembrie, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere- stirilekanald.ro

Citește și: Rețeta de prăjitură cu brânză și vișine a maicii Ecaterina. „Este o prăjitură mai răcoroasă. Ce bine miroase!”

După ce cartofii și morcovii din prima parte au ajuns să se călească și să se amestece cu sucul de roșii, acesta începe prin a tăia și restul legumelor care au timpul de fierbere mai puțin. Secretul este că nu trebuie adăugată apă, pentru ca ele să fiarbă în suc propriu. Deși a adăugat busuioc uscat la început în legume, pentru un gust inedit, adaugă și busuioc verde la final.

Curăță vinetele, alături de dovlecei și de ciuperci, pe care le pune în a doua parte a timpului de gătire, apoi le lasă pentru 40 de minute să fiarbă.

“Apă nu adăugăm. Aici este un secret și o amprentă a mea asupra acestui ghiveci, că se fierb în suc propriu. Fără apă adăugată, legumele o să-și lase și ele zeama lor și astfel o să iasă o consistență mult mai bogată. Roșiile sunt apoase și lasă și ele, la rândul lor. Vinetele, dovleceii și ciupercile le adăugăm imediat. Ghiveciul adevărat călugăresc se face cu legume tocate mari și fără apă să fiarbă în oală. Rețetă de ghiveci mai modernă este cu legume trase la tigaie și băgată în tavă, la cuptor. Acela nu e ghiveci călugăresc, sunt legume trase. Ghiveciul călugăresc se face cu legume fierte la oală, fără cuptor. Acum punem și morcov tocat mare, punem cu cartofii odată pentru că au același timp de fierbere. A venit rândul țelinei, pe care o băgăm să fiarbă tot în sucul propriu. Sunt legume proaspete, necesită o oră de fierbere, de clocot, mâncare gătită la foc lent și îndelung. Vinetele trebuie să le curățăm de coajă. Ele pot fi lăsate și întregi, dar eu le curăț de coajă pentru că această coajă va da culoarea neagră ghiveciului nostru. Curățăm dovlecelul care va merge odată cu vinetele și ciupercile. Acum sunt legumele din partea a doua, care se fierb mai repede. Am fiert cartofii, punem dovlecelul, vinetele și acum punem niște ardei capia sau ardei gras. Ciupercile se fac la fel, în 10 minute, odată cu ardeiul. Ciuperci putem să punem de toate felurile. Acum las 40 de minute să fiarbă, mai încercăm puțin, să fie legumele fierte și puneam busuiocul, ingredientul secret. A ieșit ce trebuie, acesta este ghiveciul călugăresc!”, a mai spus fratele Daniel.



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Rețeta de ruladă din dovlecei și cremă de brânză a maicii Ecaterina: „Trebuie ținută la rece maxim o oră și apoi poate fi servită.”

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Cheloo de la Paraziții, antreprenor de succes! Cum a încasat aproape 1 milion de euro din afaceri

Astăzi, de la ora 20:00, în serialul ”Totul pentru familia mea”, difuzat la Kanal D Șoc total pentru Asiye

Moldo și Rebecca, apropieri la piscina din „Casa iubirii”! Cum a reacționat Antoni la imaginile cu cei doi concurenți

Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare


Cookies