I se intampla chiar si lui Elizabeth Hurley.
”Cel mai mare risc dupa patruzeci de ani e faptul ca nu poti ramane slaba doar cu yoga sau pilates”, marturisea frumoasa actrita recent. ”Trebuie sa faci si niste aerobic. Doar daca nu cumva mananci putin. Dar eu mananc mult”.
Cand cele care au un trup impecabil si beneficiaza de cele mai in voga tratamente, precum Hurley, trec prin asta, e clar ca ceva se intampla.
Pe masura ce imbatranesti e tot mai greu sa slabesti, pentru ca, pana atunci, corpul tau si grasimea ajung sa fie prieteni foarte buni.
”Primele cateva kilograme pot sa apara in mod misterios cand ajungi pe la treizeci si cinci de ani – indiferent cat de putin mananci sau cata miscare faci. Tesutul muscular scade, iar rata metabolica incepe sa descreasca. Capacitatea ta de a arde calorii se reduce, ca un foc care abia mai arde”, spune Daniel Sister, medic specializat in terapia hormonala.
Acum cativa ani, cercetatorii au confirmat, in cele din urma, ceea ce nutritionistii suspectau de ceva vreme: celulele grase au gen.
Celulele grase ale unei femei difera, fiziologic, de cele ale unui barbat. Sunt mai mari, mai active si mai rezistente la diete. Cand femeia ajunge la varsta mijlocie, ca raspuns la nivelul redus de estrogen, cele 30-40 de miliarde de celule grase se inmultesc, iar abilitatea lor de a inmagazina grasimea creste.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Dezavantajul cumplit ale tuturor acestor lucruri este acela ca femeile ajunse la menopauza prezinta cea mai mare eficienta de inmagazinare a grasimii – iar locul in care se depun cel mai bine este burta. Asadar, ai cu atat mai multe motive sa iei legatura cu hormonii tai si sa ii tratezi cu respect.
Mentine-ti hormonii fericiti!
Poate ca nu te gandesti prea des la acesti mici nastrusnici, dar undeva in adancurile fiintei noastre, ei ne controleaza metabolismul, destinul, viata. Eliberati de glandele din corp, au o multitudine de functii, de interactiuni, de roluri fascinante, ne manevreaza toate activitatile metabolice si, practic, ei sunt la comanda. Nu e nevoie sa vorbim aici despre rolul fiecarui hormon. Ce conteaza pentru noi este faptul ca ei ne afecteaza consumul de calorii, consumul de nutrienti si consumul de energie – trei factori care dicteaza forma corpului tau.
Numeroase studii au analizat rolul hormonilor in slabire si ingrasare. Insulina, cortizonul, adrenalina, estrogenul, progesteronul, DHEA – toti au un impact important si este in interestul nostru sa gasim un echilibru interior, pentru a arata bine in exterior.
Mai ales dupa varsta de patruzeci de ani, femeile sunt mult mai predispuse la fluctuatii ale nivelului de hormoni, comparativ cu barbatii, asa ca e chiar important sa iti mentii hormonii fericiti, adica sa consumi alimente care echilibreaza eliberarea de hormoni, deoarece, astfel, vei avea mai multe sanse sa eviti depunerea de grasimi.
Iata cateva lucruri pe care poti sa le faci:
Consuma mai multe legume, in special crucifere – napi, legume cu frunze verzi, broccoli, conopida, varza chinezeasca, gulie –, deoarece toate fac bine hormonilor.
Boabele de soia sunt si ele sanatoase. Foloseste lapte de soia in locul celui de vaca, pentru cerealele de dimineata; bea supa miso ca incalzitor instant; alege tofu ca proteina, o data pe saptamana (de mai multe ori, daca iti place; daca tofu ti se pare fad, alege varianta solida si marineaza in sos de soia, ulei de chilli, ghimbir, usturoi si ceapa taiata; sau incearca versiunea afumata).
Semintele de susan, desi mici, sunt pline de virtuti care armonizeaza hormonii. Falafel cu humus, tahini si varza data pe razatoare pot constitui o cina excelenta.
Introdu in dieta mai multi fitoestrogeni (estrogeni care se gasesc in plante) – muguri de lucerna, naut, patrunjel, lemn-dulce, seminte de in, secara, hrisca, cimbrisor, ginseng. Daca ti se pare prea complicat, alege legume, cereale integrale, radacinoase sau seminte.
Afla mai multe pe: www.csid.ro