Grasimile trans, asociate cu un risc crescut de deces. Asocierea nu include grasimile saturate

Grasimile trans, asociate cu un risc crescut de deces. Asocierea nu include grasimile saturate
Grasimile trans, asociate cu un risc crescut de deces. Asocierea nu include grasimile saturate

O analiza stiintifica de amploare, realizata de o echipa de cercetatori din Canada pe baza mai multor studii precedente, a ajuns la concluzia ca grasimile trans sunt asociate cu un risc sporit de deces, informeaza Reuters.

 

Potrivit autorilor studiului, pentru persoanele sanatoase, o cantitate rezonabila de grasimi saturate prezente in alimentatia zilnica nu genereaza riscuri pentru sanatate. In schimb, grasimile trans au fost asociate cu riscul general de deces, cu decesul din cauza bolilor cardiovasculare si cu declansarea maladiilor coronariene, scrie MEDIAFAX.
Ghidurile dietetice actuale recomanda ca grasimile saturate, prezente in produse de origine animala, precum unt, galbenusul de ou si carnea de somon, ar trebui sa detina cel mult 10% din aportul caloric zilnic.
Grasimile trans nesaturate, cunoscute si sub numele de grasimi trans, precum uleiurile hidrogenate care asigura o perioada de conservare mai mare pentru alimentele procesate si margarina, sunt produse pe cale industriala si ar trebui sa asigure cel mult 1% din aportul zilnic de calorii.
Pentru noua analiza, cercetatorii de la mai multe institutii stiintifice din Canada, inclusiv de la Universitatea McMaster din Hamilton, Ontario, au analizat datele oferite de 41 de studii precedente referitoare la asocierea dintre aportul de grasimi saturate si starea de sanatate, realizate pe un esantion de peste 300.000
de persoane, si datele furnizate de 20 de studii despre legatura dintre aportul de grasimi trans si starea de sanatate, realizate pe un esantion de peste 200.000 de persoane.
Aportul de grasimi saturate nu a fost asociat cu maladiile coronariene, bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral (AVC) si diabetul de tip 2, iar legatura dintre aceste grasimi si riscul de deces cauzat de bolile coronariene nu a fost una elocventa.
Consumul de grasimi trans industriale a fost asociat cu o crestere de 34% a riscului general de deces, cu o crestere cu 24% a riscului de mortalitate provocata de boli cardiace si cu o crestere cu 21% a riscului de aparitie a bolilor cardiace, afirma autorii acestui studiu, publicat in prestigiosul British Medical Journal.

Potrivit autorilor studiului, pentru persoanele sanatoase, o cantitate rezonabila de grasimi saturate prezente in alimentatia zilnica nu genereaza riscuri pentru sanatate.

In schimb, grasimile trans au fost asociate cu riscul general de deces, cu decesul din cauza bolilor cardiovasculare si cu declansarea maladiilor coronariene, scrie MEDIAFAX.

Ghidurile dietetice actuale recomanda ca grasimile saturate, prezente in produse de origine animala, precum unt, galbenusul de ou si carnea de somon, ar trebui sa detina cel mult 10% din aportul caloric zilnic. Grasimile trans nesaturate, cunoscute si sub numele de grasimi trans, precum uleiurile hidrogenate care asigura o perioada de conservare mai mare pentru alimentele procesate si margarina, sunt produse pe cale industriala si ar trebui sa asigure cel mult 1% din aportul
zilnic de calorii.

Pentru noua analiza, cercetatorii de la mai multe institutii stiintifice din Canada, inclusiv de la Universitatea McMaster din Hamilton, Ontario, au analizat datele oferite de 41 de studii precedente referitoare la asocierea dintre aportul de grasimi saturate si starea de sanatate, realizate pe un esantion de peste 300.000 de persoane, si datele furnizate de 20 de studii despre legatura dintre aportul de grasimi trans si starea de sanatate, realizate pe un esantion de peste 200.000
de persoane.

Aportul de grasimi saturate nu a fost asociat cu maladiile coronariene, bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral (AVC) si diabetul de tip 2, iar legatura dintre aceste grasimi si riscul de deces cauzat de bolile coronariene nu a fost una elocventa.

Consumul de grasimi trans industriale a fost asociat cu o crestere de 34% a riscului general de deces, cu o crestere cu 24% a riscului de mortalitate provocata de boli cardiace si cu o crestere cu 21% a riscului de aparitie a bolilor cardiace, afirma autorii acestui studiu, publicat in prestigiosul British Medical Journal.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

 

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies