Este foarte posibil ca anumite obiceiuri pe care tu le practice de zi cu zi sa contribuie la aparitia ori accentuarea acneei.
Greseli
Dieta bogata in glucide si lactate
Exista multe studii despre influenta dietei asupra acneei si majoritatea cercetatorilor sunt de acord ca o dieta bogata in produse cu indice glicemic crescut si produse lactate pot accentua acneea.
Fumatul
Fumatul poate agrava acneea intrucat produce stress oxidative la nivelul pielii si modifica compozitia sebumului. Agravarea acneei este direct proportionala cu cantitatea de tutun consumata.
Ingrijirea inadecvata a pielii
Ingrijirea inadecvata a pielii poate insemna inclusive o spalare excesiva a pielii ori utilizarea unor sapunuri mult prea dure ce modifica PH-ul pielii si perturba bariera lipidica cutanata. Alte produse de ingrijire pot fi grase, uleioase sau comedogenice (determina aparitia punctelor negre). Chiar si folosirea excesiva a produselor exfoliante poate fi dura pentru piele si poate agrava inflamatia.
Manipularea leziunilor de acnee
Atunci cand iti storci cosurile iti intretii procesul de inflamatie si exista riscul de infectie si de aparitie a cicatricilor post-acnee.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Stresul
Stresul determina productia unei cantitati mai mari de insulin. Aceasta stimuleaza hormonii androgeni care, la randul lor, determina productia de sebum in exces si hiperkeratinizarea (productia excesiva de cellule care duc la blocarea glandelor sebacee). Acestea sunt etapele premergatoare aparitiei acneei. In plus, in perioadele de stress, persoanele cu acnee sunt mai predispuse la a manipula leziunile si vindecarea lor este mai lenta.
Somn insuficient
Un somn slab calitativ ori insufficient determina cresterea nivelului de cortizol intr-o maniera constanta, ceea ce poate declansa agravarea leziunilor de acnee.
Purtarea prelungita a mastii de protectie
Suntem intr-o perioada trista a vietii noastre cu toate regulile si restrictiile care au fost impuse la nivel mondial impotriva virusului. Purtarea mastii de protectie in conditii necorespunzatoare poate inclusiv sa produca aparitia acneei ori agravarea acesteia. Asigura-te ca schimbi periodic masca cu una noua.
Expunerea prelungita la soare
Soarele nu vindeca leziunile de acnee. Dimpotriva. Determinca uscarea pielii si astfel stimuleaza productia in exces de sebum, unul dintre factorii implicate in dezvoltarea acestei afectiuni.
Nu folosesti crema hidratanta
Aproape toate tratamentele destinate acneei sunt usor agresive sau foarte agresive si determina uscarea pielii. Este extrem de important sa aplici o crema hidratanta specifica tenului tau. Neaplicarea cremei hidratante determina exces de sebum pentru a compensa pielea uscata.
Nu aplici protectie solara
Este una dintre cele mai mari greseli pe care le poti face cand vine vorba de tenul tau, in special vara. Crema de protectie solara nu trateaza acneea, insa ajuta la reducerea hiperpigmentarilor post-inflamatorii (pete maronii ce apar dupa vindecarea leziunilor de acnee) ce pot fi accentuate de expunerea la radiatiile ultraviolete.
Citeste si: Acid salicilic pentru coșuri. Cum îl folosești și ce beneficii aduce tenului acneic
Citeste si: Greșeli frecvente care duc la apariția acneei. Ce sa eviti