Stiai ca exista anumite obiceiuri care sunt nesanatoase si contribuie la aparitia acneei?
Greșeli frecvente care duc la apariția acneei. Ce sa eviti. Stiai ca exista anumite obiceiuri care sunt nesanatoase si contribuie la aparitia acneei? Acestea, prin natura lor, accentueaza cauzele care provoaca aceasta afectiune inestetica. Acneea este o afectiune cronica, inflamatorie a foliculului pilo-sebaceu. Principalii factori care sunt implicati in dezvoltarea acneei sunt productia de sebum in exces, care este stimulate de hormonii androgeni, acumularea sebumului si obstructionarea foliculilor, in combinatie cu diverse bacterii.
Dieta bogata in glucide si lactate
Cei mai multi specialisti sunt de parere ca o dieta bogata in produse cu indice glicemic crescut, cat si produsele lactate pot exarceba acneea.
Fumatul
Fumatul poate agrava acneea provocand stress oxidative la nivelul pielii si prin modificarea compozitiei sebumului. Exista studii care au demonstrate ca agravarea acneei este direct proportional cu cantitatea de tutun consumata.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Ingrijirea inadecvata a pielii
O spalare excesiva a pielii ori utilizarea unor sapunuri alcaline dure pot modifica pH-ul pielii si pot perturba bariera lipidica cutanata. In plus, acestea pot avea potential iritativ daca sunt folosite concomitant cu tratamente locale pentru acnee. Alte produse de ingrijire a pielii pot fi grase, uleioase sau comedogenice (determina aparitia de puncta negre). Alte produse care pot agrava acneea sunt scruburile, care contin particule abrasive si pot fi dure pentru piele, agravand inflamatia.
Stresul
Stresul poate determina organismul sa produca o cantitate mai mare de insulin. Insulina stimuleaza hormonii androgeni care, la randul lor, pot determina productia de sebum in exces, cat si hiperkeratinizarea, ce reprezinta productia excesiva de celule care duc la blocarea glandelor sebacee, acestea constituind etape cheie in aparitia leziunilor de acnee.
Somn insuficient
Somnul insuficient poate sa determine cresterea nivelului de cortizol, iar acest aspect declanseaza agravarea leziunilor de acnee.
Neschimbarea periodica a mastii de protectie
In zilele in care traim, acneea poate fi agravata si de purtarea mastii de protective, in special daca nu o schimbam regulat, conform normelor transmise de specialistii in domeniu. Umezeala, sebumul si bacteriile acoperite de masca reprezinta astfel terenul oportun pentru dezvoltarea leziunilor de acnee.
Citeste si: CITEȘTE: Cum hidratezi tenul gras. Soluții la îndemâna oricui
Nu folosesti crema hidratanta
Aproape toate tratamentele impotriva acneei determina uscarea pielii. Neaplicarea unei creme hidratante determina productia de sebum in exces, cu scopul de a compensa pielea uscata.