Grupa de sânge cu riscul cel mai mare de a se infecta cu coronavirus

Grupa de sânge cu riscul cel mai mare de a se infecta cu coronavirus
Grupa de sânge cu riscul cel mai mare de a se infecta cu coronavirus

Grupa sanguină ar putea avea o influenţă asupra rezistenţei organismului nostru la coronavirus, potrivit unui studiu al cercetătorilor chinezi, publicat pe site-ul MedRxiv şi citat de Le Figaro.

Cercetătorii au studiat distribuirea grupelor sanguine la 2173 de pacienţi infectaţi cu Covid-19, de la trei spitale din Wuhan şi Shenzhen, şi au făcut o comparaţie cu grupele sanguine ale persoanelor necontaminate. Ei au ajuns la concluzia că grupa sanguină A este asociată cu un risc mai ridicat de a contracta coronavirus comparativ cu celelalte grupe, în timp ce grupa 0 este asociată riscului cel mai mic.

Citeste si: Ordonanța Militară 7. România suspendă zborurile spre și dinspre țările aflate în zona roșie

“Nu este surprinzător. În 2005, un studiu al unei echipe din Hong Kong arăta că oamenii cu grupa sanguine 0 sunt mai puţin sensibili la Sars (alt coronavirus) decât alte grupe sanguine. În această privinţă cele două virusuri se aseamănă enorm”, a explicat Jacques Le Pendu, director de cercetare la Institutul de Sănătate şi Cercetare Medicală din Nantes. Le Pendu a coordonat în 2008 teza lui Patrice Guillon cu privire la rolul grupelor sanguine în transmiterea virusurilor cum este Sars.

Această rezistenţă variabilă ar fi determinată de anticorpi, aceste glicoproteine folosite de sistemul imunitar pentru detectarea şi neutralizarea agenţilor patogeni. O persoană cu grupa sanguină A are antigene A şi dezvoltă în primele luni de viaţă anticorpi anti-B; cele cu grupa sanguină B dezvoltă anticorpi anti-A, cele cu grupa 0 dezvoltă anticorpi anti-A şi anti-B, iar cele cu grupa AB niciun anticorp. În Franţa, 44 la sută din populaţie are grupoa sanguină A, 42 la sută grupa 0, 10 la sută grupa B şi 4 la sută AB.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Ministerul de Finanţe: Băncile vor amâna plata ratelor pentru toţi clienţii afectaţi de criza Covid-19

Jacques Le Pendu a precizat că virusul posedă un sistem care poartă glicoproteinele care recunosc receptorul celulei ţintă şi se fixează de acesta.

Aceste glicoproteine pentru virusul Sars din 2003 şi pentru Sars-Cov-2 sunt foarte apropiate şi recunosc acelaşi receptor, în acest caz enzima ACE2. Grupele sanguine intervin prin faptul că antigenele grupelor sanguine A şi B s-au manifestat asupra celulelor care sunt ţinta specifică a virusului. Acesta din urmă va fi multiplicat de celulă şi va purta astfel aceeaşi etichetă ca aceasta. Astfel, dacă o celulă infectată de virus va avea marca grupa sanguină A, virusul o va purta şi el.

“Dacă vine de la o persoană cu grupa sanguină A sau B către o persoană cu grupa 0, virusul va fi contracarat de anticorpi anti-A şi anti-B care îl vor neutraliza şi îl vor împiedica să se ataşeze de receptorul celulei ţintă. Cel puţin asta am arătat în cazul Sars, în 2003”, a adăugat Le Pendu.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Citeste si: Atenție, români! Marea Britanie se pregătește de urgie. Coronavirus e mic copil

Astfel, persoanele cu grupa sanguină 0 sunt cumva vaccinate natural prin prezenţa anticorpilor anti-A şi B, cu excepţia situaţiei în care sunt contaminate de o persoană cu grupa 0.

“Acestea nu sunt decât ipoteze care trebuie să fie demonstrate pentru Covid-19”, a mai spus cercetătorul, adăugând că aceste date pot fi extrem de utile.

“Dezvoltăm anticorpi antigrupe A şi B în primele luni de viaţă. Ar fi interesant ca în viitor să facem astfel încât toată lumea să aibă nivelul de anticorpi ridicat, un mijloc natural de apărare pe care îl putem întări pentru a lupta cu un virus. Evident, acesta nu ar fi niciodată la fel de eficient ca un vaccin, dar astfel s-ar putea încetini o epidemie”, a conchis Le Pendu.



Citește și:

Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

Cum trebuie ceapa depozitată corect și care este secretul pentru inelele perfecte de ceapă

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies