Unul dintre motivele pentru care am venit in Sumatra este caracterul neexplorat al insulei. Bratele lungi ale industiei turistice au ajuns recent pe aceasta insula.
Astfel, poti gasi multe locuri neumbalte, dar in acelasi timp, informatiile despre acestea sunt greu de aflat. Vorbind cu baietii de la MAPALA (un fel de asociatie studenteasca, prezenta in aproape toate universitatile din Indonezia, care aduna tineri iubitori ai naturii si calatoriilor), ne-am dat seama ca pentru a afla locurile neatinse pe care le cautam, e nevoie sa stam aproape de ei, mai ales la sfarsit de saptamana.
Ei nu prea folosesc harti, deci de cele mai multe ori, trebuie sa ne bazam pe simtul nostru de orientare pentru a putea indica exact locatia obiectivelor vizitate. Baietii de la MAPALA invata traseele deductiv, intr-un timp indelungat, prin excursii repetate in aceeasi locatie. De multe ori, daca ne uitam impreuna pe Google Maps, ei nu pot pune degetul si sa indice precis locatia.
Cu toate acestea, nu e indicat sa ne aventuram singuri in jungla, nici pentru o jumatate de ora. Padurea e prea deasa, neprimitoare si nemiloasa pentru a ne asuma acest risc. In schimb, daca mergem impreuna cu ei, aflam informatii suplimentare despre geo-morfologie, despre plante si animale, despre obiceiurile lor si a oamenilor locului.
Multe dintre atractiile turistice naturale din Indonezia (adica acelea pe care natura ni le-a oferit, iar oamenii nu au contribuit cu nimic la existenta lor), sunt controlate de cetateni care locuiesc in zona.
Lumea le spune mafie locala. Ca vizitator, trebuie sa platesti o mica taxa daca vrei sa mergi la plaja sau sa vizitezi vreo cascada. Ne-am invartit de cateva ori in jurul soarelui ca sa nu incercam macar, sa evitam aceste taxe. Localnicii de la bariere oricum nu fac nimic cu banii incasati. Nici o matura nu li se lipeste de mana. Personal, cred ca impactul asupra locului este si mai mare, iar cei care platesc orbeste nu fac altceva decat sa incurajeze acest comportament, la fel ca cersetoria.
Cu cat le dai mai mult, cu atat mai mici vor fi sansele sa dispara. Nu spun ca reusim de fiecare data, dar de multe ori, daca avem putina rabdare, sau cautam variante ocolitoare, reusim sa gasim alternative mai ieftine sau alte cai de a ajunge unde dorim.
Padangul e inconjurat de munti si de jungla. Din pliante sau din discutiile cu indonezienii, am aflat de multe cascade pe care ne-am propus sa le vizitam la sfarsit de saptamana, cand nu avem ore la universitate.
Una dintre acestea este Air Terjun Tiga Tingkat (Three Level Waterfall sau Cascada in Trei Trepte). Localnicii o mai numesc Air Terjun Lubuak Hitam, dupa numele celui mai apropiat sat. Cascada se afla la aproximativ 25 km Sud de Padang, in golful Karsik, adica urmatorul golf dupa Bungus, golful din care am luat barca spre insulele Pagang si Sirandah. Iesind din soseaua ce leaga Padang-ul de Painan, pe un drum secundar la stanga, la cateva minute de mers pe scuter, se poate observa cascada serpuind printre copaci.
E impresionanta chiar si de la distanta.
Citeste continuarea articolului si vezi imagini senzationale pe PlecatiDeparte.ro.
Ioana si Raul sunt doi tineri pasionati de calatorie. PlecatiDeparte.ro reprezinta jurnalul lor de calatorii, in care vei gasi informatii despre diverse destinatii turistice din Romania si de peste hotare, fotografii (fara pretentii artistice, pe care nu le fac cu telefonul), filme scurte (uneori facute cu telefonul pentru ca inca nu sunt siguri ca doresc sa investeasca intr-o camera de filmat), ganduri, impresii si amintiri din locurile pe unde au umblat… si nu
se limiteaza doar la calatorii.
Astfel, poti gasi multe locuri neumbalte, dar in acelasi timp, informatiile despre acestea sunt greu de aflat. Vorbind cu baietii de la MAPALA (un fel de asociatie studenteasca, prezenta in aproape toate universitatile din Indonezia, care aduna tineri iubitori ai naturii si calatoriilor), ne-am dat seama ca pentru a afla locurile neatinse pe care le cautam, e nevoie sa stam aproape de ei, mai ales la sfarsit de saptamana.
Ei nu prea folosesc harti, deci de cele mai multe ori, trebuie sa ne bazam pe simtul nostru de orientare pentru a putea indica exact locatia obiectivelor vizitate. Baietii de la MAPALA invata traseele deductiv, intr-un timp indelungat, prin excursii repetate in aceeasi locatie. De multe ori, daca ne uitam impreuna pe Google Maps, ei nu pot pune degetul si sa indice precis locatia. Cu toate acestea, nu e indicat sa ne aventuram singuri in jungla, nici pentru o jumatate de ora. Padurea e prea deasa, neprimitoare si nemiloasa pentru a ne asuma acest risc. In schimb, daca mergem impreuna cu ei, aflam informatii suplimentare despre geo-morfologie, despre plante si animale, despre obiceiurile lor si a oamenilor locului.
Multe dintre atractiile turistice naturale din Indonezia (adica acelea pe care natura ni le-a oferit, iar oamenii nu au contribuit cu nimic la existenta lor), sunt controlate de cetateni care locuiesc in zona. Lumea le spune mafie locala. Ca vizitator, trebuie sa platesti o mica taxa daca vrei sa mergi la plaja sau sa vizitezi vreo cascada. Ne-am invartit de cateva ori in jurul soarelui ca sa nu incercam macar, sa evitam aceste taxe. Localnicii de la bariere oricum nu fac nimic cu banii incasati. Nici o matura nu li se lipeste de mana. Personal, cred ca impactul asupra locului este si mai mare, iar cei care platesc orbeste nu fac altceva decat sa incurajeze acest comportament, la fel ca cersetoria. Cu cat le dai mai mult, cu atat mai mici vor fi sansele sa dispara. Nu spun ca reusim de fiecare data, dar de multe ori, daca avem putina rabdare, sau cautam variante ocolitoare, reusim sa gasim alternative mai ieftine sau alte cai de a ajunge unde dorim.
Padangul e inconjurat de munti si de jungla. Din pliante sau din discutiile cu indonezienii, am aflat de multe cascade pe care ne-am propus sa le vizitam la sfarsit de saptamana, cand nu avem ore la universitate. Una dintre acestea este Air Terjun Tiga Tingkat (Three Level Waterfall sau Cascada in Trei Trepte). Localnicii o mai numesc Air Terjun Lubuak Hitam, dupa numele celui mai apropiat sat. Cascada se afla la aproximativ 25 km Sud de Padang, in golful Karsik, adica urmatorul golf dupa Bungus, golful din care am luat barca spre insulele Pagang si Sirandah. Iesind din soseaua ce leaga Padang-ul de Painan, pe un drum secundar la stanga, la cateva minute de mers pe scuter, se poate observa cascada serpuind printre copaci. E impresionanta chiar si de la distanta.
Citeste continuarea articolului si vezi imagini senzationale pe PlecatiDeparte.ro.
Ioana si Raul sunt doi tineri pasionati de calatorie. PlecatiDeparte.ro reprezinta jurnalul lor de calatorii, in care vei gasi informatii despre diverse destinatii turistice din Romania si de peste hotare, fotografii (fara pretentii artistice, pe care nu le fac cu telefonul), filme scurte (uneori facute cu telefonul pentru ca inca nu sunt siguri ca doresc sa investeasca intr-o camera de filmat), ganduri, impresii si amintiri din locurile pe unde au umblat… si nu se limiteaza doar la calatorii.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro
Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro