GUEST POST - Sabina Cornovac: Ai spus "DA"? Ghid complet de pregatire pentru cununia civila!

GUEST POST - Sabina Cornovac: Ai spus
GUEST POST - Sabina Cornovac: Ai spus "DA"? Ghid complet de pregatire pentru cununia civila!

Sabina Cornovac este blogger pe www.sabinacornovac.ro si este om de comunicare. Coordoneaza departamentul de Social Media al unei importante companii de telecomunicatii din Romania. Ne-a scris despre experienta cununiei sale civile si a iesit ceva frumos.

Ai spus DA? Ti-au trecut fluturasii? Ai terminat de tremurat? Ti-ai sunat toate rudele? Te-ai asigurat ca vorbeste serios si inelul de logodna e pe bune?Ati facut un #selfie? S-au vazut familiile voastre si totul e bine? Ti-ai schimbat statusul pe Facebook si ai primit zeci de like-uri si de felicitari? Te invidiaza pana si colegele din generala si deja se vorbeste despre petrecerea burlacitelor?

Bun, daca ne-am lamurit cu toate astea, atunci sa trecem la treburile serioase si sa revenim cu picioarele pe pamant.

Ca daca nu o faci tu, o sa te linisteasca statul, medicii, doamnele de la primarie, angajatii de la restaurante, promoterii de la targurile de nunti si absolut toata lumea care parca e menita sa iti demonstreze ca nunta asta nu e chiar un basm si ca ce vezi in filme e dintr-o alta lume.

Asa ca iti propun sa facem impreuna lista de TO DO pentru organizarea cununiei civile.

Si apoi, intr-un alt articol, o sa o extindem tot impreuna. Pana te mariti si o sa incepem sa discutam de copilasi. Pentru ca daca nu te intreaba deja toata lumea “pe cand botezul?” atunci inseamna ca e o problema sau familia ta e una mai speciala (=normala).

Sabina Cornovac
Sabina Cornovac Iata primele lucruri de pe lista pe care trebuie sa le bifati:

- stabiliti data cununiei civile si a cununiei religioase (atentie la sarbatori, perioade de post, zile ale saptamanii, perioade cand sunt mai toti prietenii tai

in concediu, vremea de afara etc)

- faceti lista cu cele necesare pentru cununia civila (rochie, cosmetica si coafura, costum mire, pantofi amandoi, analize medicale, dosarul cu acte pentru starea civila, invitatiile, restaurantul de dupa- daca exista, cele necesare pentru schimbarea buletinului in cazul in care trebuie etc)

- anuntati si dati invitatiile online si offline cu macar 2 saptamani inainte si mentionati daca faceti restaurant sau nu, cam intre ce ore o sa fie si care este tinuta optima (casual, sport, elegant etc)

- nu lasati garderoba voastra

si programarile la coafor si cosmetica pe ultima suta de metri si incercati sa va asortati si sa existe o legatura frumoasa intre toate

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

- chiar daca nu e cununia religioasa tot vreti sa aveti amintiri frumoase asa ca vorbiti din vreme cu un fotograf pentru poze de la eveniment si o eventuala sedinta foto intr-o locatie apropiata, aleasa impreuna

- programati-va la medicul de familie, fix cu o

zi inainte de depunerea actelor pentru cununie, ca sa va dea certificatul medical prenuptial (fiecare la medicul lui sau amandoi la unul dintre ei) – exista o taxa de aproximativ 50 de lei de persoana si este valabil doar 24 de ore

- interesati-va de analizele medicale necesare, pe care trebuie sa le faceti cu maxim 2 zile inainte de depunerea actelor (analize de sange pentru depistarea virusului HIV si a sifilisului si o radiografie pulmonara pentru depistarea tuberculozei) si cu care veti merge la medicul de familie apoi (atentie ca nu la toate clinicile se

dau rezultatele pe loc iar preturile difera foarte mult)

- depunerea actelor se face cu 10 zile inainte de data cununiei (e cel mai bine sa suni la starea civila de care apartine unul dintre voi si sa ti se spuna data exacta)

- dosarul trebuie sa contina urmatoarele acte: declaratia de casatorie pe care o completati amandoi acolo, acte de identitate in original si copie, certificate de nastere in original si copie, certificatele medicale prenuptiale) – plus alte acte daca sunteti divortati, aveti nationalitati diferite etc

- mergeti cat

mai devreme la starea civila pentru depunerea actelor (cu o ora inainte de deschiderea birourilor) pentru ca veti gasi o coada mare si e posibil sa ajungeti programati prea devreme sau prea tarziu (se merge pe legea “primul venit, primul servit”)

- stabiliti ora in functie de invitati, programarile la coafor si cosmetica, restaurant, sedinta foto etc si nu uitati ca ceremonia dureaza doar 10 minute (deci e bine sa le spuneti invitatilor sa vina cu 15-20 de minute mai devreme)

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

- stiu ca pare ciudat, dar ganditi-va bine unde veti pune florile si cadourile pe care le veti primi (e nevoie de portbagaje libere, vaze mari de flori, prieteni care sa va ajute la carat etc)

- nu uitati ca va trebuie martori, care vor sta langa voi la ceremonie si vor semna apoi, deci trebuie sa aiba neaparat buletinele la ei (pot sa fie nasii sau alti prieteni apropiati)

- daca aveti si restaurant apoi, aveti grija la meniurile pentru invitati (vegetarieni, copilasi etc), numarul de persoane, transportul lor, durata evenimentului si metodele de distractie

- daca e necesar sa va schimbati buletinele, trebuie sa faceti asta in 15 zile lucratoare, si daca planuiti sa calatoriti inainte trebuie sa anuntati la starea civila in ziua cununiei ca sa nu va anuleze actele de identitate

Si, in principiu, cam asta a fost. Urmeaza cununia religioasa unde lista e de 10 ori mai mare. Dar in primul si in primul rand, printre toate astea, nu uitati sa va distrati, sa va simtiti bine, sa alegeti totul impreuna, sa va bucurati de aceste zile unice, sa radeti mult si sa va lasati rasfatati!

Casa de piatra si o viata frumoasa inainte va doresc!

Pe Sabina Cornovac o gasesti pe blogul sau, www.sabinacornovac.ro, si pe pagina sa de Facebook, www.facebook.com/sabinacornovaconline.



Citește și:

7 pași pentru a obține un bronz frumos și sănătos

Prăjitura cu căpșuni, rețeta delicioasă a Elwirei Petrei. „Neapărat încercați rețeta asta”

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies