Mirela Vaida a explicat, pas cu pas, cum face ciorba de fasole cu afumătură, specifică ardelenilor.
Mirela Vaida este mereu foarte activă pe rețelele de socializare și pe contul de Youtube, acolo unde pregătește numeroase rețete pe care le împarte cu urmăritorii săi.
Ingrediente:
- Fasole
- 4-5 cepe
- 2 morcovi
- Verdeață
- Bulion
- Cârnați afumați
- Costiță afumată
- Slănină
- Sare
- Piper
- Boia
- Cimbru uscat
- Tarhon
„Vreau să fac o rețetă tradițională.” Ciorba de fasole cu afumătură, rețeta tradițională a familiei
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
De această dată, Mirela Vaida a pregătit o ciorbă de fasole cu afumătură, specific ardelenilor, fiind una din mâncărurile preferate ale soțului ei. Mirela Vaida a explicat care sunt cantitățile pe care le folosește pentru ciorbă, care sunt ingredientele de care are nevoie, dar și de câte ori trebuie să fiarbă fasolea pentru ca aceasta să nu fie tare.
„Vreau să fac o rețetă tradițională. E o rețetă pe care o fac în mod obișnuit pentru familia mea. Fără modestie, mi s-a spus că ceea ce fac este genial, dar este o simplă ciorbă de fasole cu afumătură. Punem fasolea la foc, o fierb de trei ori și schimb apa de trei ori, abia a patra oară las apa care va fi și cea de ciorbă. Tăiem ceapa, dăm prin răzătoare morcovii, tăiem verdețurile, mărar, pătrunjel și leuștean. Am făcut cubulețe din slănina afumată, carnea afumată și cârnații afumați și am pus și condimentele pe tavă, sare, piper, boia, tarhon și un mănunchi de cimbru uscat. Noi mâncăm picant și sărat. Am fiert fasolea a doua oară, urmează să o mai fierb o dată.”, a povestit Mirela Vaida.
Cum pregătește Mirela Vaida ciorba cu afumătură și care sunt ingredientele pe care le adaugă
După ce fasolea a fiert, iar ingredientele sunt tăiate, Mirela Vaida adaugă la călit ceapa, morcovii, peste care pune condimente din belșug și bulion. Când toate acestea sunt călite, adaugă afumăturile tăiate cubulețe, peste care pune apă și le lasă la fiert. Pentru un gust de proaspăt, Mirela Vaida adaugă și câteva verdețuri pe deasupra.
„Am pus uleiul și încep să pun pe rând fiecare ingredient. Punem ceapa la călit. Mâncărurile tradiționale fără ceapă călită nu merg. Lăsăm să se călească ceapa, apoi adăugăm morcovul și el la călit, cu sare, piper, bulion după gust. Lăsăm la călit, după care punem costița, slănina și cârnații peste ele. Puneți tot ce aveți afumat, dar să aibă și puțină grăsime. Pentru o mâncare cu gust trebuie pusă multă ceapă. Am călit, dăm drumul și la condimente și le mai călim o dată să prindă gust. Punem și un pic de bulion sau suc de roșii. Amestecăm totul și ne pregătim să punem fasolele și le amestecăm. Ulterior adăugăm apă și lăsăm să fiarbă. După ce a fiert, punem și o crenguță de cimbru. Gustul este divin. Este de o aromă și minunăție ieșite din comun. Ciorbița este gata și adăugăm mărar, pătrunjel și leuștean pentru aromă de proaspăt.”, a mai spus Mirela Vaida.