Gutuile sunt extraordinare şi murate! Textura lor e una fermă şi îţi va plăcea cu siguranţă să le ai la masă.
Mod de preparare
Gutuile se curată, se îndepărtează seminţele şi se feliază în bucăţi potrivite (nici prea mari, dar nici prea mici). Într-un vas mai mare punem 4 litri apă rece şi 8 linguri mari de sare fără iod (grunjoasă). În această saramură punem feliile de gutui să stea până a două zi (circa 12 ore).
După ce le-am ţinut la saramură le scoatem şi le aşezăm în borcane. În fiecare borcan punem câte 2 frunze foi dafin, 4 cuişoare, câte 1 linguriţă piper boabe şi 1 vârf cuţit salicil şi 1 vârf cuţit borken.
În alt vas punem 2 l apă la fiert împreună cu 200 ml oţet şi 10 linguri zahăr. Această soluţie de murat o turnam fierbinte peste gutuile din borcane. Capsăm borcanele şi le dăm la dunst uscat între paturi până răcesc borcanele.
Nu ne rămâne decât să aşezăm apoi borcanele la loc de cinste în cămară şi după aproximativ 3 săptămâni sunt gata murate şi numai bune de pus pe masă.sursa: reteteculinare.ro