Hernia inghinala are ca si cauza principala scaderea rezistentei musculaturii peretelui abdominal in zona inghinala, urmata de aparitia unei umflaturi in aceasta zona.
Hernia inghinala poate sa fie de la nastere, hernie inghinala congenitala, iar daca apare ulterior, pe parcursul vietii, se numeste hernie inghinala dobandita.
Cauzele herniei inghinale si factorii de risc
Exista doua cauze principale de aparitie a herniilor inghinale:
1. Cresterea presiunii asupra musculaturii peretelui abdominal (la obezi, sportivi de performata, la cei cu tuse cronica, bolnavi de adenom de prostata care au probleme cu urinatul, pacientii care sufera de constipatie cronica).
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
2. Scaderea rezistentei peretelui abdominal (la persoanele in varsta, persoanele care sufera de boli consumptive – ciroza hepatica).
Factorii de risc- Hernia inghinala este mai frecventa la barbatii supraponderali, la cei cu tuse cronica sau cei care depun munca fizica intensa (ridicare de greutati frecventa), sportivii de performanta, riscul creste odata cu avansarea in varsta.
Simptome de hernie inghinala- Puteti observa o umflatura sub piele, in zona inghinala.
Este posibil sa simtiti durere atunci cand ridicati obiecte grele, in urma acceselor de tuse, in timpul urinarii sau defecatiei (in timpul perioadelor de constipatie) sau dupa o perioada prelungita de stat in picioare.
Durerea poate fi ascutita si imediata sau o durere surda care se inrautateste spre sfarsitul zilei.
Investigatii radioimagistice si de laborator- Ecografia de parti moi.
Diagnosticul de hernie inghinala- Diagnosticul trebuie pus in urma unei consultatii efectuate de catre medicul specialist chirurg.
Daca in urma consultatiei se pune diagnosticul de hernie inghinala, trebuie sa stiti ca singurul tratament este cel chirurgical. Momentul interventiei chirurgicale trebuie decis in urma consultatiei.
Citeste continuarea pe: www.dcnews.ro