Învierea Domnului marchează prima zi din Săptămâna Luminată, iar zilele de Paște au o simbolistică specială. Cele mai importante tradiții și obiceiuri de paște.
Săptămâna Luminată începe odată cu Învierea Domnului și se sfârșește cu Duminica Domii. Această perioadă de sărbătoare durează 50 de zile, iar încheierea sa este marcată de o altă sărbătoare- Rusaliile. Iată care sunt cele mai importante tradiții și obiceiuri de Paște, pe care sigur nu le știai.
Citeste si: Rețete de Paște. Cele mai bune și rapide aperitive de pus pe masa de Paște
Tradiți și obiceiuri de Paște- ce este bine să faci în prima zi de Paște
În prima zi de Paște, există o tradiție străveche, potrivit căreia toți membri unei familii, trebuie să se spele pe față cu apă de la izvor. În această apă se pun un ou roșu și un ban de argint, iar oamenii trebuie să își spele fața cu ea, pentru a fi sănătoși.
De asemenea, în prima zi de Paște, duminică, toată familia trebuie să mănânce câte puțin din primul ou ciocnit, pentru a fi mereu împreună. După ce este spart, oul trebuie curățat și împărțit în bucățele de către capul familiei. Totodată, dacă nu știați, ouăle trebuiesc ciocnite într-o anumită ordine, în funcție de ziua de Paște în care ne aflăm.Dacă
în prima zi îl spargem „cap cu cap”, în doua îl vom sparge „cap cu dos”, iar în a treia „dos cu dos”. Nu este bine să puneți sare pe ouăle consumate în zilele de Paște, deoarece se spune că vă vor transpira mâinile tot anul.Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Mai mult decât atât, se crede că cine moare în ziua de Paște sau chiar în Săptămâna Mare, va ajunge direct în Rai, deoarece în această perioadă porțile Raiului sunt larg deschise, iar ale iadului închise. Totodată, dacă cineva se naște în ziua de Paște va avea noroc toată viața.
Citeste si: Mesaje de Paste 2020. Urari si ganduri frumoase pentru cei dragi
În ziua de Paște este complet interzis să dormi, pentru că se crede că te vei simți somnoros în tot restul anului și că vei avea ghinion. Dacă esti fermier, se spune că dacă dormi, viermii nu vor lăsa recolra să crească și te va prinde ploaia ori de câte ori vrei să lucrezi câmpul.
Dacă prima persoană care îți trece pragul casei în ziua de Paște este bărbat, vei avea noroc tot anul, iar dacă privești un vas cu apă neîncepută, vei vedea bine tot anul.
Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Paște
În a doua zi de Paște, ouăle se vor ciocni cap cu dos, iar masa de pe care am mâncat în duminica de Paște NU trebuie strânsă timp de trei zile.
De asemenea, se spune că cei care trec în neființă în a doua zi de Paște nu vor mai trece prin judecata de apoi.Tradiții și obiceiuri în a treia zi de Paște. Iată ce e mare păcat să faci în Marțea Albă
A treia zi de Paște poartă și denumirea de Marțea albă, și se spune că în această zi e foarte mare păcat să muncești, mai ales pringospodărie sau câmpșul. Nu este bine nici să faci curățenie, să speli sau să calci.
În Marțea Albă, ouăle se ciocnesc „dos cu dos”, iar oamenii au obiceiul de a-și vizita rudele, vecinii, prietenii, persoanele pe care le îndrăgesc. În trecut, această practică se numea „umblatul cu pasca” și există de când creștinii umblau pentru a vesti Învierea Lui Iisus.