Iarba mare (Inula helenium) - beneficii si proprietati

Iarba mare (Inula helenium) - beneficii si proprietati
Iarba mare (Inula helenium) - beneficii si proprietati

Iarba-mare este una dintre plantele cu flori galbene mari, frecvent intalnita in zona de munte si de deal.

Este o planta ierboasa rezistenta, destul de inalta, care creste mai ales in locurile umede de pe langa malul apelor.

Are o radacina ingrosata cu niste cicatrici de forma inelata, din care se desprind ramificatii lungi, dar mai subtiri.

Iarba-mare infloreste din luna iunie si pana tarziu in luna septembrie. Florile au un diametru uneori mai mare de 5 cm, iar culoarea lor galben-intens le face usor vizibile chiar de la distanta.

In scop terapeutic se folosesc radacinile recoltate in lunile septembrie si octombrie, emanand un miros camforat, parfumat in momentul ruperii.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Substanta masiv reprezentata in radacini este inulina care, desi este un compus polizaharidic, asemenea zaharului, nu duce la cresterea glicemiei.

Radacinile contin si un ulei volatil in cantitate de 1-3%, depunerea acestuia la rece in stare solida formeaza asa-numitul camfor de inula sau helenina, un amestec de diversese scviterpene (alantolactona si compusi similari).

In plus, s-au evidentiat substante de natura terpenica, fitoncide (substante  antibiotice sintetizate de plante), fridelina, damaradeniol, stigmasterol si altele.

Frunzele contin un principiu amar, vitamina C si saruri minerale, iar florile contin in principal helenina.

Prin principiile continute, preparatele din radacina de iarba-mare au efect expectorant, spasmolitic, coleretic, colagog si diuretic precum si o actiune generala tonica. Fitoncidele confera remediilor din iarba-mare proprietati antihelmintice, bacteriostatice si antivirale.

Remarcabil este efectul mentionat de tratatele de specialitate asupra bacilului tuberculozei. Potrivit unor studii de laborator, sescviterpenele par sa aiba proprietati inhibitoare asupra celulelor tumorale.

Indicatii terapeutice
Iarba-mare este recomandata in infectiile cailor respiratorii care se manifesta cu tuse, atat pentru calmarea acesteia, cat si pentru fluidificarea secretiilor bronsice, cum ar fi bronsitele si traheitele.
De asemenea, ca antihelmintic isi poate gasi utilitatea in tratarea unor infestatii cu viermi intestinali (oxiuri, ascarizi).

Iarba-mare este utila in afectiunile hepato-biliare cum ar fi dischinezia biliara.
Citeste continuarea pe: www.csid.ro



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Anunț oficial al Casei de Pensii. Venituri mai mari pentru pensionarele din țară! Ce trebuie să facă până pe 17 ianuarie

Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV

El este Cosmin, adolescentul de 17 ani care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului. Părinții au cedat când și-au văzut băiatul fără viață și s-au prăbușit pe asfalt, lângă trupul neînsuflețit al acestuia. Scene dramatice după tragedie

Alexandru Ciucu, despre încercările de se împăca cu Alina Sorescu: ”Unele lucruri pot fi reparate”

Cum a fost acceptată Oana Lis în lumea din care făcea parte soțul ei? Vedeta vorbește despre transformarea sa. “Nu știam să vorbesc în public, cum să mă comport, ce să fac.”

Gagea o sărută pe Iasmina, iar aceasta vrea să părăsească emisiunea! Aflați ce se întâmplă în ediția de marți, 7 ianuarie, de la ora 16:30, la Kanal D

Bărbat înjunghiat după ce a dat „like” pe TikTok unei femei măritate! Soțul și-a ieșit din minți când a văzut totul pe contul parteneri sale


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies