Iarba mare (Inula helenium) - beneficii si proprietati

Iarba mare (Inula helenium) - beneficii si proprietati

Iarba-mare este una dintre plantele cu flori galbene mari, frecvent intalnita in zona de munte si de deal.

Este o planta ierboasa rezistenta, destul de inalta, care creste mai ales in locurile umede de pe langa malul apelor.

Are o radacina ingrosata cu niste cicatrici de forma inelata, din care se desprind ramificatii lungi, dar mai subtiri.

Iarba-mare infloreste din luna iunie si pana tarziu in luna septembrie. Florile au un diametru uneori mai mare de 5 cm, iar culoarea lor galben-intens le face usor vizibile chiar de la distanta.

In scop terapeutic se folosesc radacinile recoltate in lunile septembrie si octombrie, emanand un miros camforat, parfumat in momentul ruperii.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Substanta masiv reprezentata in radacini este inulina care, desi este un compus polizaharidic, asemenea zaharului, nu duce la cresterea glicemiei.

Radacinile contin si un ulei volatil in cantitate de 1-3%, depunerea acestuia la rece in stare solida formeaza asa-numitul camfor de inula sau helenina, un amestec de diversese scviterpene (alantolactona si compusi similari).

In plus, s-au evidentiat substante de natura terpenica, fitoncide (substante  antibiotice sintetizate de plante), fridelina, damaradeniol, stigmasterol si altele.

Frunzele contin un principiu amar, vitamina C si saruri minerale, iar florile contin in principal helenina.

Prin principiile continute, preparatele din radacina de iarba-mare au efect expectorant, spasmolitic, coleretic, colagog si diuretic precum si o actiune generala tonica. Fitoncidele confera remediilor din iarba-mare proprietati antihelmintice, bacteriostatice si antivirale. Remarcabil este efectul mentionat de tratatele de specialitate asupra bacilului tuberculozei. Potrivit unor studii de laborator, sescviterpenele par sa aiba proprietati inhibitoare asupra celulelor tumorale.

Indicatii terapeutice
Iarba-mare este recomandata in infectiile cailor respiratorii care se manifesta cu tuse, atat pentru calmarea acesteia, cat si pentru fluidificarea secretiilor bronsice, cum ar fi bronsitele si traheitele.
De asemenea, ca antihelmintic isi poate gasi utilitatea in tratarea unor infestatii cu viermi intestinali (oxiuri, ascarizi).

Iarba-mare este utila in afectiunile hepato-biliare cum ar fi dischinezia biliara.
Citeste continuarea pe: www.csid.ro



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Mădălin Ionescu, mesaj pentru soția lui, la început de an. Ce a vrut prezentatorul TV să transmită cu privire la vedetă? „E doar ceea ce am simțit până acum.”

Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV

El este Cosmin, adolescentul de 17 ani care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului. Părinții au cedat când și-au văzut băiatul fără viață și s-au prăbușit pe asfalt, lângă trupul neînsuflețit al acestuia. Scene dramatice după tragedie

Dan Teodorescu, liderul formației Taxi îl taxează dur pe Cristian Tudor Popescu după comentariul jurnalistului la adresa lui David Popovici: "Bătrânețea e oricum urâtă; n-are rost să..."

Igor Cuciuc, primul Crăciun fără fiica lui: „Casa noastră-i goală și bradul plânge-n colț, uitat...”

Când are loc Marea Finală a emisiunii Casa iubirii sezonul 3! Iată cine sunt cei opt concurenți finaliști

Bărbat înjunghiat după ce a dat „like” pe TikTok unei femei măritate! Soțul și-a ieșit din minți când a văzut totul pe contul parteneri sale