Inrudita cu varza si conopida, broccoli este originara din Italia, una din variantele sale fiind cultivata inca din timpul Imperiului Roman.
Denumirea acestei legume provine de la cuvantul italian “brocco” care inseamna creanga sau mugur. Legionarii romani primeau o portie buna de broccoli la masa de seara dinaintea bataliilor pentru a fi mai ageri a doua zi.
Apartinand familiei cruciferelor, aceasta leguma verde mediteraniana este versatila si gustoasa si ar trebui sa ocupe un loc de cinste in alimentatia moderna. Broccoli este disponibil in comert de-a lungul intregului an si poate fi consumat in mancaruri, fiert la aburi sau preparat la wok.
Pe langa cantitatea impresionanta de fibre, vitamine si minerale, broccoli contine si alte numeroase alte substante aliate organismului uman in lupta cu boli grave, astfel ca in timp el si-a castigat reputatia de cea mai sanatoasa leguma
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
1. Protejeaza impotriva cancerului - Studii recente efectuate pe celule tumorale din cancerul de san au aratat ca sulforaphanul prezent in broccoli opreste inmultirea celulelor canceroase intervenind in stoparea diviziunii celulare.
2. Reduce colesterolul - Broccoli ofera organismului o cantitate impresionanta de fibre alimentare, care faciliteaza digestia si sprijina reducerea colesterolului “rau” si a trigliceridelor.
3. Detoxifica organismul- Leguma contine nutrienti pretiosi precum luteina, zeaxantina, isoantocianidine, iar acestea contribuie la eliminarea toxinelor, care pot cauza inflamatie cronica si cancer.
4. Tine alergiile sub control si intareste sistemul imunitar.- Kaempferolul, un flavonoid esential din broccoli, are efect pozitiv asupra alergiilor si intareste raspunsul imunitar al organismului.
5. Mentine ochii sanatosi - Avand in compozitie betacaroten si luteina, protejeaza impotriva degenerarii maculare.
Citeste continuarea pe: www.frunza-verde.ro