Hormonii pot fi cei mai buni prieteni sau cei mai mari dusmani. Corpul are nevoie de ei pentru a functiona; prin activitatea lor neintrerupta tin sub control sanatatea noastra fizica si sexuala.
Acesti curieri chimici ne pot afecta corpul la varsta pubertatii, pe perioada menopauzei si nu numai. Desi hormonilor trebuie sa le multumim ca fac barbatii sa fie barbati si femeile femei, tot lor trebuie sa le multumim si pentru modificarile de dispozitie, cosurile de pe fata si razvratirea firelor de par. Si acesta e doar inceputul.
“Majoritatea dintre noi stiu ca hormonii ne influenteaza dispozitia, digestia, poftele, somnul si viata sexuala, dar adevarul este ca aceasta relatie complexa care exista intre moleculele transmise catre creier, precum FSH si LH si ovare si glandele suprarenale poate afecta fiecare celula
1.Ten curat, minte distrata- Ti s-a intamplat vreodata ca in loc sa-ti pui sampon pe par, sa te trezesti ca-ti torni cu totul altceva pe cap? Pur si simplu esti cu mintea in alta parte! Gilberg-Lenz spune ca functia cognitiva este strans legata de hormoni.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
2.Acneea
3.Cresterea in greutate- Cresterea in greutate este o situatie complexa, influentata nu numai de stilul de viata si emotii, ci si de diversii hormoni din corp. Hormonii tiroidei, cortizolul, leptina si grelina sunt doar cativa dintre agentii care au un rol semnificativ, afirma medicul dermatolog Jessica J.
Krant, fondatoarea societatii Arta dermatologiei din New York. “Slaba functionare a tiroidei, sau hipotiroidismul, poate contribui la luarea in greutate pentru ca, glanda tiroida este responsabila de reglarea metabolismului in corp, iar o functionare incetinita inseamna un consum ineficient de energie si depozite mai mari de greutate corporala. Cortizolul, hormonul de stres al corpului, ii spune organismului sa se pregateasca pentru o perioada grea, ceea ce poate fi interpretat de corp ca perioada de foamete, de aceea declanseaza tendinta acestuia de a face depozite de masa corporala,” explica Krant.4.Pielea uscata- se datoreaza de regula factorilor de mediu si inaintarii in varsta, dar si hormonii tiroidieni pot avea un rol.
5.Pierderea /subtierea parului- Subtierea parului, pierderea lui pe alocuri sau pierderea stralucirii si consistentei firului de par pot avea legatura cu hipotiroidismul, spune Krant. Desigur ca un par sanatos necesita si un complex de vitamine si minerale, nu este de vina doar o proasta functionare a hormonilor. Stresul cronic poate si el fi o cauza a pierderii si a subtierii parului, datorita deficitului de vitamine si cresterea nivelului de cortizol din corp. Estrogenul si testosteronul joaca si ele un rol, mai ales in androgeneza, sau “tiparul” masculin /feminin al pierderii parului, explica Krant.
Stresul poate duce la uzarea glandelor suprarenale si de aici la un lant distructiv in tot corpul si la tot felul de probleme de sanatate.
Sursa: www.viataverdeviu.ro