Chiar si atunci cand optiunile noastre alimentare nu sunt cele mai fericite, ierburile aromatice si condimentele le imbunatatesc, si nu numai prin gust.
Acestea confera felurilor de mancare un aport nutritiv ridicat si conform unui studiu nou, pot chiar face ca anumite efecte negative ale unui fel de mancare nesanatos sa fie reversibile.
Cercetatorii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania au gatit pui cu nuca de cocos si paine cu branza si biscuiti la desert pentru sase barbati. Subiectii aveau varste cuprinse intre 30 si 65, erau supraponderali, dar fara probleme de sanatate evidente.
Dupa fiecare masa, cercetatorii au prelevat sange de la subiecti la fiecare 30 de minute timp de patru ore. Au descoperit ca activitatea antioxidanta din sange a crescut cu pana la 13% dupa felul de mancare cu condimente in comparatie cu primul fel de mancare, lipsit de condimente.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro
Condimentele si ierburile aromatice au redus si nivelul de insulina de dupa masa cu pana la 21%, precum si nivelul trigliceridelor cu pana la 31%. Acest lucru poate reduce riscul bolilor cardiace.
Condimentele folosite in studiul din Pennsylvania au fost pudra de usturoi, rozmarin, oregano, scortisoara, cuisoare, paprika, turmeric, ghimbir si piper negru.
Pe langa beneficiile pentru inima, fiecare dintre aceste condimente are propriile beneficii dovedite pentru sanatate.9 ierburi aromatice si condimente cu beneficii dovedite pentru sanatate
1. Scortisoara echilibreaza zaharul din sange
2. Usturoiul incetineste arterioscleroza
3. Rozmarinul protejeaza vederea
4. Oregano reduce activitatea virala
5. Cuisoarele combat durerea
6. Paprika combate rezistenta la rezistenta multi-drog
7. Turmericul imbunatateste memoria
8.
9. Piperul negru reduce pofta de tigari
Afla mai multe pe www.viataverdeviu.ro