Un studiu realizat de catre Societatea de Stomatologie Estetica din Romania arata ca 83% dintre copiii din tara in varsta de 6 ani au dintii afectati de carii.
Cu toate acestea, frica de stomatolog ii tine pe multi copii departe de cabinetele dentare, iar parintii nu sunt suficient de bine informati in ceea ce priveste scopul vizitelor la stomatolog de la o varsta frageda.
La ce varsta trebuie sa duc copilul la dentist?
„Prima intalnire cu medicul stomatolog trebuie sa aiba loc inca de la varsta de 1 an si sa fie urmata de controale periodice la fiecare 6 luni.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Inca de la aparitia primilor dinti ai copilului, parintii trebuie sa stabileasca o consultatie la pedodont pentru o examinare, in special daca introduc hrana solida in alimentatia acestuia.
Care sunt problemele ce pot aparea in dezvoltarea danturii la copil?
In cazul dentitiei de lapte, lipsa spatierilor intre dinti indica o posibila inghesuire a dintilor definitivi, odata ce acestia vor erupe pe arcada. De asemenea, este important ca varful caninilor inferiori sa fie tocit, pentru a permite cresterea maxilarului superior.
In cazul in care abrazarea acestuia nu are loc in mod natural, medicul ortodont poate interveni prin slefuirea selectiva a cuspizilor.Intre 6 si 12 ani, in cavitatea bucala exista atat dinti de lapte, cat si dinti definitivi. La inceputul acestei perioade se acorda o atentie sporita muscaturii, intrucat probleme precum ocluzia adanca acoperita pot persista si odata cu aparitia dentitiei permanente. Ocluzia adanca presupune faptul ca incisivii superiori ii acopera aproape in totalitate pe cei inferiori, fapt poate duce la ulceratii ale mucoasei palatine si la afectiuni parodontale.
Exista diferite tipuri de ocluzii anormale, fiecare aducand numeroase neplaceri, dar putand fi tratate foarte usor in cazul copiilor.Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro