Iata care este fructul de sezon are tine batranetea la distanta si pastreaza creierul in forma!

Iata care este fructul de sezon are tine batranetea la distanta si pastreaza creierul in forma!
Iata care este fructul de sezon are tine batranetea la distanta si pastreaza creierul in forma!

In Grecia ori Roma antica, in stravechile civilizatii asiatice, se spunea despre caise ca poarta in ele o parte din nectarul zeilor.

Mai mult, se credea ca oamenii care consuma aceste fructe vor avea un trup tanar, viguros si o minte agera pana la varste inaintate. Cateva milenii mai tarziu, studiile stiintifice au confirmat proprietatile acestor fructe.

Caisele, se coc incepand cu sfarsitul lunii iunie si pana in luna august. Datorita beta-carotenului, au culoarea galben-portocalie. Sunt bogate in vitamine antioxidante (A, B si C), minerale (magneziu, fier, calciu si potasiu), fibre alimentare, pectina, celuloza si sarace in sodiu, grasimi saturate si colesterol.

Caisele au proprietati medicinale nebanuit de puternice, de care putem beneficia din plin, daca stim cum sa le consumam. Se recomanda consumul zilnic a cel putin 350 de grame de fructe proaspete pentru prevenirea bolilor.

Pigmentii care dau culoarea portocalie caiselor si care au, totodata, si un efect puternic antioxidant, se gasesc exclusiv in caisele proaspete si in cele uscate la soare (sau artificial, dar la temperaturi scazute) si, intr-o masura ceva mai mica, in cele congelate.

Preparate termic la temperaturi de peste 60 de grade Celsius, fructele isi pierd efectele terapeutice si nutritive.

In Grecia sau Turcia, unde soarele este extrem de generos si precipitatiile sunt absente pe timpul verii, uscarea caiselor la soare este o traditie milenara. Prin deshidratare, fructele pierd, practic, toata apa pe care o contin, capatand aspectul si consistenta unei stafide, moment in care procesul de uscare s-a incheiat. Fructele sunt puse in pungi de hartie si sunt pastrate in locuri intunecoase si reci.

Vitaminele si mineralele continute de caise ajuta la mentinerea sanatoasa a stomacului, a ficatului si a inimii.

Datorita beta-carotenului, caisele ajuta la regenerarea nervilor si a tesuturilor si la mentinerea vederii, protejand ochii de boli, precum cataracta sau glaucomul. Caisa este unul din cele mai bogate alimente in vitamina A din lume, fiind intrecuta in acest sens doar de fructele de catina, ceea ce o recomanda pentru reducerea riscului de degenerescenta maculara, potrivit www.truthinsideofyou.org.

Consumul acestor fructe tonifica sistemul nervos, ajuta la combaterea insomniilor, a stresului si a oboselii.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Antioxidanti din compozitia acestora impiedica sau stopeaza procesele degenerative la nivelul creierului.

Fosforul pe care il gasim in caise ajuta la mentinerea memoriei. Cercetarile au aratat ca samburii caiselor contin, intre altele, lecitina si acetilcolina, doua substante foarte valoroase pentru procesele de memorare la nivelul creierului.

Sucul natural din pulpa de caise, aromat, delicios si foarte sanatos, este recomandat mai ales persoanelor care sunt foarte slabite si obosite, sau care sunt in perioada de convalescenta si trebuie sa isi refaca organismul.

Prin efectul antiinflamator, cura cu caise ajuta la rarirea, pana la eliminare, a crizelor de guta, la redobandirea aspectului normal si a mobilitatii articulatiilor afectate.

Caisele contin pectina si celuloza, care, luptand impotriva bacteriilor si a infectiilor, previn aparitia bolilor la nivelul sistemului digestiv si chiar aparitia cancerului de colon.

Ele inlatura constipatia si controleaza digestia.

Infuziile de caise, caisele proaspete, decocturile si sucul de caise cu pulpa reprezinta un mijloc diuretic benefic.

Prin vitaminele continute, acest suc combate anemia si mentine sistemul osos si dantura puternice.

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Licopenul din

caise si celelalte substante active impiedica oxidarea colesterolului si depunerea sa pe arterele coronare, micsorand astfel riscul de infarct.

Cunoscut si sub numele de aluna amara, miezul samburelui de caisa, care ramane dupa strivirea invelisului dur, este folosit din timpuri stravechi ca medicament. In medicina traditionala chineza, este considerat un remediu redutabil pentru bolnavii cu probleme respiratorii, precum astmul, bronsita, emfizemul sau tusea cronica. Studiile moderne confirma extraordinarele proprietati medicinale ale samburilor de caisa.

Amigdalina care se gaseste in samburele caisei combate cancerul. Samburii de caise sunt cea mai bogata sursa naturala de vitamina B17, care ii confera acestuia un gust amarui, specific. Conform studiilor biochimistul dr. Ernest Krebs, care a descoperit B17 in 1952, consumul zilnic a 7-10 samburi de caise previne aparitia cancerului.

In medicina populara europeana, un leac foarte des utilizat contra microlitiazei si a litiazei biliare este consumul de caise.

Sarace in calorii si cu un continut de fibre alimentare care raman mult timp in stomac, impiedicand reaparitia senzatiei de foame, caisele sunt recomandate in curele de slabire, ele avand si un efect laxativ.

Caloriile pe care le furnizeaza caisele provin din zaharuri si sunt unul dintre dezavantajele consumului de caise.
Sursa: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Ce este și ce beneficii are sarea celtică

Secretele de frumusețe la care apelează modelele. Cum să arăți mai tânără, chiar dacă timpul trece

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies