Iata care este obiceiul nesanatos care provoaca 184.000 de decese anual! Multi il au fara sa stie la ce risc se expun!

Iata care este obiceiul nesanatos care provoaca 184.000 de decese anual! Multi il au fara sa stie la ce risc se expun!
Iata care este obiceiul nesanatos care provoaca 184.000 de decese anual! Multi il au fara sa stie la ce risc se expun!

Consumul bauturilor carbogazoase dulci provoaca anual circa 184.000 de decese la nivel mondial, potrivit unui studiu publicat luni in revista americana ‘Circulation’, informeaza AFP.

Aceasta este prima cercetare globala detaliata asupra impactului consumului acestor bauturi avand ca rezultat ‘decesul’ si ‘invaliditatea’ determinate de diabet, boli cardiovasculare si cancer.

In acest studiu, cercetatorii au stabilit ca 133.000 de decese legate de consumul acestor bauturi s-au produs ca rezultat al diabetului, 45.000 ca rezultat al bolilor cardiovasculare si 6.450 al cancerului.

“Multe tari au un numar mare de decese care rezulta dintr-un singur factor alimentar cunoscut, si anume sucurile si alte bauturi din fructe sau dulci cum ar fi ‘ice tea’, reducerea drastica a consumului sau eliminarea lor trebuind sa fie o

prioritate la nivel global”, a explicat dr. Dariush Mozaffarian, decan al Facultatii de Stiinte ale Nutritiei de la Universitatea Tufts din Boston (Massachusetts) si principalul autor al studiului.

Din cercetare nu au facut parte sucurile de fructe naturale stoarse in intregime, mentioneaza AFP.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Estimarile de consum s-au facut pornind de la 62 de anchete alimentare efectuate asupra unui numar de 61.1971

de persoane, intre anii 1980 si 2010, in 51 de tari. Cercetatorii au estimat, de asemenea, cantitatile de zahar disponibile la nivel national din 187 de tari si au facut o corelare cu frecventa cazurilor de diabet zaharat, de boli cardiovasculare si de cancer in diferite regiuni geografice si la diferite populatii.

Impactul consumului de sucuri si alte bauturi dulci asupra mortalitatii variaza semnificativ intre diferitele populatii, de la o rata de mai putin de un procent in Japonia, la varsta de peste 65 de ani, la una de 30% la mexicanii sub 45 de ani.

Printre cele 20 de tari cele mai populate, Mexicul a avut in perioada studiului cea mai mare rata a mortalitatii atribuite consumului de bauturi carbogazoase si alte bauturi dulci, cu 405 decese la un milion de adulti sau 24.000 de decese pe an. Statele Unite au fost pe locul al doilea, cu 125 de decese anual la un milion de adulti sau 25.000 de decese pe an.

Aproximativ 76% din decesele legate de consumul de sucuri si de alte bauturi dulci au fost inregistrate in tarile cu venituri mici si medii.

In total, proportia de tineri adulti cu boli cronice cum ar fi diabetul atribuite bauturilor carbogazoase si altor bauturi dulci a fost mai mare decat la persoanele in varsta, releva studiul citat de AFP.
Sursa: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Cum să-ți atragi soțul de vis: 5 tehnici de manifestare care funcționează

Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Theo Rose a vorbit despre decizia care i-a schimbat total viața

Adevăratul motiv pentru care celebra actriță Fadik Sevin Atasoy a părăsit distribuția serialului Totul pentru familia mea, în care a jucat rolul Şengül! A fost nevoită să se retragă sau totul s-a întâmplat conform scenariului?

Imaginile durerii la înmormântarea Denisei! Ce s-a întâmplat cu tânăra ucisă de Șacalul din Constanța: "Inima și sufletul meu..."


Cookies