Datorita continutului bogat in teina, previne obezitatea si este foarte cunoscut in lumea dietelor, reducand colesterolul.
Cultura sud-americana reprezinta un amestec unic de traditii si simboluri bine cunoscute in intreaga lume. Una dintre aceste traditii este cea a servirii ceaiului mate, o infuzie preparata dintr-o planta numita "yerba mate". O cana de ceai mate contine de doua ori mai multa cafeina (80) decat ceaiul negru, insa jumatate din continutul de cafeina care se gaseste intr-o cana de cafea (100-200 mg). Yerba mate contine o lunga lista de vitamine, minerale si antioxidanti: complexul vitaminic B, vitamina C, mangan, potasiu si zinc.
10 efecte garantate ale ceaiului mate
Cu un gust usor amarui, ceaiul mate este recomandat de catre specialisti in numeroase probleme de sanatate, fiind recunoscut pentru beneficiile sale. Cea mai apreciata calitate a lui este aceea ca te ajuta sa-ti mentii silueta, prevenind astfel obezitatea. Dar, lista efectelor benefice continua si cu alte virtuti pentru sanatate pe care le are ceaiul mate.
-stimuleaza metabolismul;
-stimuleaza arderea grasimilor;
-elimina surplusul de apa din organism;
-inhiba foamea;
-confera energie;
-ameliorează reumatismul, artrita, bolile hepatice;
-reduce factorii de risc pentru
-reduce nivelul colesterolului "rau";
-inhiba dezvoltarea celulelor canceroase;
- intareste sistemul imunitar.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Atentie! Nu este recomandat:
-persoanelor hipertensive;
-persoanelor cardiace;
-persoanelor anxioase;
-persoanelor care sufera de insomnii;
- persoanelor cu ulcer gastric sau duodenal.
De asemenea, este recomandat sa eviti ceaiul mate seara pentru ca poate sa provoace insomnii.
Mod de preparare al ceaiului
Metodele de preparare ale ceaiului mate difera de la o regiune la alta, insa toate au in comun cana "gourda" si paiul "Bombilla". Ca sa prepari un ceai delicios se pun in cana frunzele de yerba mate, se acopera cu mana si se agita putin pana cand din frunze se desprind cele mai fine particule.
Se toarna apa fierbinte (70-80 grade Celsius), se introduce paiul fara sa amesteci si se mai adauga apa daca este nevoie.Apoi se lasa la infuzat cateva minute si se serveste cu ajutorul paiului "bombilla", evitandu-se astfel sorbirea prafului ramas din frunzele zdrobite. Infuzia se poate repeta cu aceleasi frunze de inca 10- 15 ori, deoarece frunzele nu-si pierd usor aroma si proprietatile.
Sursa: www.dcnews.ro