Iata care sunt beneficiile si proprietatile sofranului!

Iata care sunt beneficiile si proprietatile sofranului!
Iata care sunt beneficiile si proprietatile sofranului!

Sofranul este o planta originara din Persia, care in tara noastra se gaseste doar sub forma cultivata.

Planta are bulbotubercul, frunze inguste si lungi, flori unice de culoare violet-albastra cu pistil de culoare portocalie si linii purpurii iar  fructul este o capsula trioculara de dimensiuni reduse si culoare alba.

De la planta se folosesc in scop terapeutic doar stigmatele, care reprezinta partea superioara a pistilului, pe care se prinde si incolteste polenul.Sunt necesare aproximativ 70.000 de stigmate pentru a obtine 500 g de sofran si de 2,5 kg de stigmate proaspete pentru obtinerea a 500 g de produs uscat.

Planta se utilizeaza atat in scop medicinal, cat mai ales in  industria alimentara, ca si condiment.

Sofranul contine carotenoizi, ulei volatil, protocrocina,o substanta de natura glicozidica, ce are proprietatea de a intensfica senzatiile euforice si de fericire in timpul actului sexual, facand din acest condiment un adevarat afrodisiac natural.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Sofranul are proprietati antispasmodice, stomahice, analgezice, antiasmatice, antitusive, este un tonic gastric si al sistemului nervos central.

Indicatii terapeutice
Sofranul sub forma de tinctura sau decoct este indicat in tulburarile menstruale, depresie, tuse, astm bronsic, guta, febra, boli biliare si hepatice, menstre dureroase, dispepsii, atonie gastrica, meteorism abdominal si balonari.

Extern, sofranul sub forma de extract, pulbere sau tinctura, este un remediu eficient pentru afectiunile hemoroidale, echimoze, conjunctivite, flegmoane si dureri dentare.

Precautii si contraindicatii
Planta este contraindicata in sarcina, putand provoca metroragii si chiar avort, hemoragii puternice, diaree,colici abdominale, varsaturi sau chiar deces.


Afla mai multe pe: www.csid.ro



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Oana Roman nu înțelege persoanele care sunt invidioase pe cele înstărite! "Mi se pare foarte aiurea chestia asta, că-i vedem pe alții care o duc mai bine decât noi și avem tendința să îi invidiem!"

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

„Dacă ai sub 5.000 de euro pe lună, ești sărac!” Cristina Șișcanu, pusă la zid de internauți după declarațiile controversate despre pragul sărăciei în România

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte


Cookies