Iata care sunt cauzele si simptomele de deshidratare!

Iata care sunt cauzele si simptomele de deshidratare!
Iata care sunt cauzele si simptomele de deshidratare!

Apa este un element extrem de important pentru corpul nostru, iar un nivel adecvat de hidratare este necesar pentru buna functionare a acestuia.

Pana la 75% din greutatea corpului nostru este constituit din apa, cea mai mare parte aflandu-se la nivelul celulelor (intracelular), restul fiind in vasele de sange (intravascular) si in spatiile dintre celule (interstitial).

Cauzele deshidratarii

Deshidratarea apare atunci cand cantitatea de apa existenta in spatiile intracelular, interstitial si intravascular este mai mare decat cantitatea de apa ingerata. Pentru ca suntem intr-o dinamica continua, pierdem zilnic apa atunci cand respiram, transpiram si urinam.

Pe langa acestea, mai exista cativa factori care duc la deshidratare:

1. Diaree- este cea mai comuna cauza a deshidratarii. In plus, diareea este extrem de periculoasa pentru copii, mai mult de 1 milion de copii murind anual, in intreaga lume, din cauza deshidratarii pe care o induce.

2. Varsaturi.

3. Transpiratie- corpul elibereaza cantitati mari de apa in incercarea de a se racori atunci cand se confrunta cu temperaturi ridicate (fie din pricina climei, a efortului fizic, a febrei).

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

4. Diabet- persoanele al caror nivel de zahar din sange este ridicat pierd foarte multa apa pentru ca urineaza foarte des.

5. Arsuri- pielea distrusa in urma accidentelor sau a expunerii necontrolate la soare nu mai poate opri apa din organism sa se evapore.

6. Incapacitatea de a bea lichide- sunt persoane care nu pot sa bea cantitatea necesara zilnic de lichid din cauza disconfortului pe care il resimt.

Cum se manifesta deshidratarea

Primul semn al deshidratarii este, desigur, starea de sete. In incercarea de a-si pastra depozitele de apa, corpul va reactiona, generand urmatoarele simptome:

1. urina concentrata, de culoare galben inchis;
2.

gura uscata;
3. ochi uscati;
4. transpiratia nu se mai produce;
5. crampe musculare;
6. ameteli si stari de voma;
7. slabiciune

In caz de deshidratare severa, se instaleaza stari de slabiciune si halucinatii intrucat creierul si restul organelor primesc tot mai putin sange. In final, totul culmineaza cu starea comatoasa si colapsul organelor interne, acestea ducand la deces daca nu se intervine rapid.

Cum ne ferim de deshidratare

Deshidratarea se instaleaza treptat, atingand mai multe stadii. In stadiile incipiente, exista remedii la care se poate apela de acasa. Astfel, diareea si starile de voma pot fi combatute cu ajutorul medicamentelor si a unei diete adecvate. Asigurati-va ca beti zilnic cantitati suficiente de apa pentru a preveni instalarea primelor simptome ale deshidratarii.
Citeste continuarea pe: www.csid.ro



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies