Divortul ar trebui sa fie ultima solutie in cazul unui mariaj cu probleme, astfel ca este important ce ii face pe oameni sa ia aceasta decizie.
Cercetatorii de la the National Fatherhood Initiative au realizat un sondaj de opinie in legatura cu lucrurile care i-au determinat pe oameni sa ia taurul de coarne. Iata principalele 8 motive de divort, potrivit respondentilor la sondaj:
1. Lipsa de angajament- 73% dintre cuplurile care au divortat au indicat lipsa de angajament drept motivul principal pentru care lucrurile nu au mers. Potrivit sondajului, 63% dintre fosti/e au declrata ca si-ar fi dorit ca partenerii/ele sa fi depus eforturi mai mari pentru a salva casnicia.
2. Prea multe dispute- 56% dintre respondenti au declarat ca disputele prea multe au fost motivul despartirii. „Discutiile in contradictoriu nu aduc nimic pozitiv si, mai mult, cu timpul erodeaza orice relatie”, sustine Clinton Power, consilier marital.
Una dintre cauzele principale ale disputelor este faptul ca partenerii refuza sa inteleaga, sa aprecieze sau sa valideze si perspectiva partenerului.
3. Infidelitatea- Nu este deloc surprinzator ca infidelitatea are un rol decisiv cand este vorba de divort. De altfel, 55% dintre respondenti au indicat infidelitatea drept cauza despartirii lor.
Potrivit psihologilor la inceput infidelitatea este o prietenie inocenta: „Incepe ca o aventura emotionala, care va continua cu o aventura fizica”.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
4. Casatoria de foarte tineri- 46% dintre participantii la sondaj au spus ca varsta a fost factorul esuarii mariajului. Potrivit unor studii de specialitate aproape jumatate dintre adolescentii care se casatoresc ajung sa divorteze in primii 15 ani. Numarul scade la 35% in cazul celor care se casatoresc dupa 25 de ani.
5. Asteptari nerealiste- 45% dintre respondenti au declarat ca asteptarile nerealiste au dus, in cele din urma, la divort. Psihologii considera ca aceste cupluri nu iau in calcul viitoarele conflicte care vin odata cu mariajul. Casnicia nu va fi mereu lapte si miere pot aparea puncte de vedere diferite, iar una dintre cele mai importante abilitati de cuplu este ca cei doi sa permita si sa aprecieze diferentele. Cuplurile care dau dovada de flexibilitate o duc mult mai bine.
6. Lipsa egalitatii- Un numar mare dintre cei intervievati (44%) au marturisit ca in mariajul lor nu exista egalitate si, in cele din urma, inegalitatea a condus la divort. Daca unul dintre parteneri are impresia ca are mai multe responsabilitati in casnicie decat celalalt, atunci relatia lor ar putea fi in pericol.
7. Lipsa de pregatire pentru casnicie- 41% dintre cei care au raspuns la chestionar au declarat ca nu au fost pregatiti pentru ceea ce presupune o casnicie. Din aceasta cauza partenerii s-au trezit ca au mai multe neintelegeri decat si-ar fi inchipuit.
8. Abuzul - Din nefericire 29% dintre respondenti au pus despartirea pe violenta domestica. Divortul poate fi un proces mai complicat pentru victimele abuzurilor. Cel mai important lucru este sa se asigure ca sunt in siguranta inainte de a incepe divortul. Apoi, toate persoanele apropiate trebuie sa stie de orice pericol posibil care ar putea aparea in cazul pregatirii sau anuntului unui divort. Ar fi de preferat sa aiba un plan de rezerva astfel incat sa fie in siguranta. Si, nu in ultimul rand, victimele violentei domestice ar trebui sa caute ajutor legal.
Sursa: www.sfatulparintilor.ro