In general, branzeturile sunt grase, unele au si peste 40g-50g grasime.
Din cauza densitatii calorice mari, trebuie mancate cu moderatie, in niciun caz un calup o data. Trebuie sa faca parte constant din dieta, o feliuta, doua pe zi fiind suficiente.
Chiar daca contin multa grasime, branzeturile au in compozitie si ceea ce se cheama acizi linoleici conjugati (CLA), care actioneaza asupra metabolismului lipidelor, redistribuind grasimea si ajutandu-ne sa nu neingrasam.
Iata care sunt printre cele mai sanatoase tipuri de branza:
Pecorino Romano - Este o branza tare, cu forma rotunda, maturata cel putin 6 luni, produsa 100% din lapte de oaie.
Urda - Un sortiment foarte bogat in calciu si totodata dietetic datorita continutului mic de grasimi. Este folositoare in curele de slabire: 2-3 felii iti satisfac pofta, mentin satietatea si nu ingrasa; in schimb, inlocuiesc tesutul adipos cu masa musculara.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Branza de vaci - Este una din cele mai sanatoase pentru ca nu are multa sare si nici grasimi, mai ales daca alegi una dietetica. O poti prepara dupa bunul plac, fiind ideala in combinatie cu fructe proaspete, la micul dejun sau pe post de gustare.
Calorii/100gr.: 115Branza cheddar- Acest tip de branza se spune ca previne cariile dentare daca o consumi dupa masa. Calciul si fosforul ajuta la neutralizarea acidului produs de bacteriile din gura si mentin dintii sanatosi. Este bogata in calciu (760 mg./100 gr.), iar sare contine cu moderatie. Calorii/100gr.: 395
Parmezan- Multi adora parmezanul ras presarat in salate sau la asezonarea unor mancaruri.
Bogat in calciu si zinc, are insa multe calorii, asa ca se foloseste in cantitati mici, doar pentru aroma. Calorii/100 gr.: 460Branza feta- Cea mai cunoscuta branza greceasca, feta este obtinuta din lapte de capra sau oaie si e benefica organismului, in ciuda continutului considerabil de grasimi (30-60%). Preparata in saramura sau marinata in tot felul de ierburi aromatice, o poti folosi la salate sau sandviciuri delicioase, alaturi de masline, rosii, ardei, rondele de ceapa.
Branza cu mucegai- Mai exista o categorie de branzeturi foarte bune, care nu sunt foarte cunoscute in Romania. Este vorba despre cele cu mucegaiuri, ce au o calitate excelenta: sunt o sursa de vitamina B12, care nu se gaseste in orice aliment si lupta impotriva anemiei, aceasta vitamina fiind necesara pentru buna functionare a celulei nervoase.
Nu curatati mucegaiul de pe aceste branzeturi, insa oferiti-le cu precautie copiilor (doar cate putin) si nu de la varste foarte fragede.
Sursa: www.doctorulzilei.ro