Capsunile contin o gama larga de nutrienti, vitamina C fiind in top.
Aceste fructe parfumate contin, de asemenea, fitonutrienti si antioxidanti, care lupta impotriva radicalilor liberi.
Pe langa vitamina C, capsunile sunt si o excelenta sursa de vitamina K si mangan, precum si acid folic, potasiu, riboflavina, vitamina B5, vitamina B6, cupru, magneziu si acizi grasi Omega-3.
Elimina toxinele- O cura cu capsuni este indicata tuturor celor care vor sa scape de toxinele acumulate in sezonul rece.
Combat cel mai mare dusman al inimii- Consumul zilnic de capsune duce la scaderea semnificativa a nivelului colesterolului rau (LDL) si al trigliceridelor, arata un studiu al unei echipe italo-spaniole de cercetatori, aparut in The Journal of Nutritional Biochemistry.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Un grup de voluntari a inclus in regimul alimentar obisnuit 500 g de capsune, consumate zilnic, timp de o luna. La inceputul si la sfarsitul experimentului s-au facut analize de sange. Rezultatele au aratat ca nivelul de colesterol rau a scazut in medie cu 14%, iar cel al trigliceridelor, cu 21%, in timp ce nivelul colesterolului bun (HDL) a ramas neschimbat.
Aceste efecte nu s-au mai observat totusi la doua saptamani dupa incetarea experimentului, valorile revenind la nivelurile initiale.Au efect impotriva reumatismului- Racoritoare, diuretica si laxativa, capsuna are o puternica actiune impotriva reumatismului, deoarece elimina acidul uric. In plus, regleaza functiile hepatice si dreneaza vezica biliara. Puternic revitalizante, capsunile sunt recomandate indeosebi persoanelor demineralizate, datorita functiilor de fixare a mineralelor. In acest scop, se efectueaza o cura cu capsuni, care sa dureze cel putin cinci zile.
Dupa aceasta, organismul nu va resimti oboseala si va lupta mai usor cu eczemele si urticaria.Combat cancerul- Potrivit News Medical printre fructele sau legumele cu cel mai puternic efect in lupta contra cancerului de esofag se numara capsunile. Capsunile au rolul de a incetini dezvoltarea ranilor precanceroase si a displaziilor, dupa cum arata un studiu american efectuat pe 30 de persoane, timp de sase luni.
Echipa a recrutat mai multe persoane din China care sufereau de displazie moderata a esofagului, dintre care 36 au dus la bun sfarsit studiul. Pacientii aveau in medie 55 de ani si fiecare dintre ei a trebuit sa consume 30 de grame de capsuni, uscate si congelate, amestecate intr-un pahar cu apa, de doua ori pe zi.
Nu se stie care dintre substantele continute de capsuni sunt „vinovate” de aceste efecte benefice.
Sursa: www.doctorulzilei.ro