Iata care sunt minunatele beneficii ale mararului! Stimuleaza rinichii, combate depresia, intareste oasele!

Iata care sunt minunatele beneficii ale mararului! Stimuleaza rinichii, combate depresia, intareste oasele!
Iata care sunt minunatele beneficii ale mararului! Stimuleaza rinichii, combate depresia, intareste oasele!

Nelipsit din delicioasele placinte preparate cu dragoste de parinti si bunici, dar si din sosurile proaspete de primavara-vara, aceasta planta este si incredibil de sanatoasa.

Mararul este un condiment foarte aromat originar din regiunile situate la est de Mediterana, fiind folosit in Evul Mediu pentru a alunga spiritele rele. Pentru romani este un simbol al vitalitatii. Efectele benefice ale mararului au fost mentionate si in farmacopeea egipteana de acum 5000 de ani.

E o mirodenie foarte folosita in Europa, dar si in India, unde frunzele uscate de marar folosesc atat la aromatizarea salatelor, fripturilor si sosurilor, cat si a lichiorurilor si dulceturilor.

Efectele mararului asupra sanatatii:

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Bogat in potasiu, sodiu si sulf, mararul este un foarte bun diuretic. Amelioreaza anxietatea si epuizarea nervoasa, insomia, tulburarile digestive, intareste unghiile. Contine ulei volatil intre 2,5-4%( in frunzele de marar si in ramurile tinere si 3-6% in seminte) calciu, potasiu, fier, magneziu, vitaminele A, B si C.

Uleiul volatil de marar contine intre 40-60% carvona (un puternic antioxidant specific mararului, dafinului si chimenului), substanta cu un puternic efect anti-cancerigen.

Mararul are proprietati digestive, antispastice, antiinflamatorii si diuretice. Pe vremuri, el a fost folosit pentru calmarea crizelor de epilepsie si, daca in timpul unui banchet cineva ar fi baut prea mult, mararul calma excesul. Se pare cǎ are si proprietati afrodisiace. Sub forma de infuzie, mararul stimuleaza sistemul digestiv, semintele opresc sughitul, durerile de cap, tusea, stimuleaza lactatia, ajuta la eliminarea gazelor intestinale, la diminuarea crampelelor si are actiune de antiseptic intestinal.

Folosit in ingrijirea dentitiei, aceasta planta curata in profunzime dintii si gingiile, reusind sa opreasca proliferarea bacteriilor responsabile de infectiile gingivale si de formarea cariilor. De asemenea, el este recomandat persoanelor care au sensibilitate dentara, mestecarea frunzelor de marar putand calma durerile.
Citeste continuarea pe: www.dcnews.ro



Citește și:

Varice, tratament și prevenție

4 modele de saboți ortopedici care nu se vor demoda niciodată

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Horoscop 23 septembrie 2024. O zodie primește laude la locul de muncă!

Cine este actorul care dă viață personajului principal Serhan Soysalan, din noul serial „Inimă rebelă”. Publicul l-a cunoscut deja pe Yurdaer Okur în producția „Secrete de familie”, în care a jucat rolul Procurorului Turgut Ali

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies