Expunerea indelungata la soare ar trebui evitata de persoanele care au multe alunite.
”Arsurile de la nivelul pielii pot produce nu numai iritatie, ci si o modificare a structurii celulare a alunitelor care duce la aparitia cancerului de piele. Melanomul malign este cancerul de care ne temem cel mai mult pentru ca are o evolutie mortala”, avertizeaza dermatologul Mihaela Leventer. Ea nu recomanda plasturii pentru a acoperi alunitele (irita pielea), ci cremele de protectie.
Cele mai amenintate zone sunt pieptul in cazul barbatilor si gambele in cazul femeilor.
Fiti foarte atenti cand alegeti crema de protectie. Ea trebuie sa va apere atat de razele ultraviolete tip B, dar si de tip A, pentru ca cele din urma patrund mai adanc in piele.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
De la benign la malign din cauza unor leziuni
“Nu sunt periculoase doar alunitele proeminente, ci si cele plane. Zgarierea, zdrobirea sunt traumatismele care favorizeaza transformarea din benign in malign”, avertizeaza dermatologii.
Mare atentie si in cazul depilarii. Cremele depilatorii pot afecta pielea dizolvand odata cu firul de par si stratul cornos al acesteia.
Evitati sa aplicati crema in special acolo unde aveti alunite pentru ca se pot irita.Alunitele normale sunt simetrice, cele cancerigene nu. Asa ca atunci cand examiezi o alunita, deseneaza o linie imaginara pe mijlocul ei si compara cele doua jumatati. Daca nu arata la fel, cere unui medic dermatolog sa te consulte.
O alunita care nu ridica probleme e plata, iar suprafata ei e moale.
Sursa: www.doctorulzilei.ro