De cate ori ni s-a intamplat sa fim agitati sau stresati sau, dimpotriva, bucurosi de o reusita si primul gest facut a fost deschiderea frigiderului?
Alimentatia emotionala este un obicei prin care se consuma mari cantitati de alimente (de obicei alimente preferate sau de cele mai multe ori, nesanatoase) ca urmare a unor stari sufletesti, si nu a senzatiei de foame, sustin nutritionistii.
“Studiile estimeaza ca 75% din persoanele obeze se supra-alimenteaza pe fond emotional. Majoritatea oamenilor a observat ca alimentele pot aduce chiar si pe o perioada scurta un oarecare comfort si de aceea pentru rezolvarea problemelor emotionale se apeleaza cu usurinta la alimente, in loc sa se incerce sa se rezolve efectiv cauza problemelor.
Potrivit acesteia, situatiile si starile emotionale care pot declansa un astfel de consum nepotrivit de alimente pot fi incadrate in 5 categorii principale: sociala — mancatul in compania altor persoane — se poate manca in exces ca raspuns la incurajarile celor din jur, se poate manca pentru a nu face nota discordanta sau pentru a nu se simti intr-un mod nepotrivit alaturi de ceilalti; emotionala — mancatul ca raspuns la plictiseala, stres, oboseala, tensiune, depresie, manie, anxietate sau singuratate, in dorinta de a incerca “umplerea golului”; circumstantiala — mancatul pentru ca exista ocazia,
exista posibilitatea de a o face. De exemplu, vazand o reclama la un anumit aliment, trecand pe langa o patiserie sau restaurant, asociind consumul de alimente anumite activitati, ca statul la televizor, vizionarea unor filme sau emisiuni sportive.Alte situatii sunt: psihologica — mancatul ca expresie a unei imagini negative asupra propriei persoane sau gasirea de scuze pentru a manca si fiziologica — mancatul ca raspuns la unele probleme ale organismului, cum ar fi potolirea foamei datorata nerespectarii meselor sau mancatul pentru a linisti durerile de cap sau alt disconfort.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Lygia Alexandrescu a precizat ca identificarea acestor factori declansatori este primul pas, dar acest fapt in sine nu este suficient pentru a altera un comportament.
“De obicei, odata ce s-a identificat un model comportamental, mancatul ca raspuns la unele emotii sau situatii a devenit deja un obicei.
Al doilea pas este acela al gasirii unor posibile alternative la mancatul excesiv.
“Atunci cand cautam alimente ca raspuns
Ea a sustinut ca, pe masura ce se constientizeaza actul alimentar si mai ales se aplica strategiile de control al acestuia, comportamentul fata de alimente va fi unul firesc, increderea in propria persoana va fi la cote maxime iar oglinda va fi din nou un prieten.
Sursa: www.doctorulzilei.ro