Cu o consistenta densa si un gust delicios, bogat in calciu si vitamina D, acest lichid are numeroase beneficii pentru sanatate.
Laptele de soia este dulce si asemanator la gust cu laptele de vaca. Marele avantaj al unei alimentatii bogate in lapte de soia consta in absenta din compozitia lui a lactozei care poate cauza unele alergii. Contine proteine, vitamine din grupa B si numeroase alte minerale in cantitati variabile.
O cana de lapte de soia contine 25-31% calciu, 11-31% vitamina D, 89-125 de calorii, 5 grame de grasimi (0,4 grame grasimi saturate), 6-10 grame de proteine, 1-5 grame de zahar.
Laptele de soia este o alternativa sanatoasa la laptele de origine animala si ofera numeroase beneficii consumatorilor, pastrand toate proprietatile plantei. Laptele de soia nu contine colesterol, ci din contra, fitosteroli, care produc scaderea colesterolului.
Intareste vasele de sange- Acizii grasi omega 3 si 6, precum si fitoantioxidantii din soia protejeaza vasele de sange de hemoragii si distrugerea tesuturilor, acesti compusi prinzandu-se de vasele de sange si impiedicand formarea depozitelor de colesterol si atacul radicalilor liberi.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Previne cancerul de prostata- Datorită continutului ridicat de fitoestrogeni, laptele de soia reduce secretia de testosteron in cazul barbatilor, hormon care, in doze anormale, devine un factor de risc pentru cancerul de prostata. Studiile au aratat ca barbatii care consuma o dieta bogata in soia au un risc mai scazut de hipertrofiere a prostatei sau de cancer de prostata.
Previne osteoporoza- Tot datorita fitoestrogenilor continuti, care cresc absorbtia calciului din organism si previn pierderea masei osoase, laptele de soia este eficient in combaterea osteoporozei. Pentru a obtine rezultate maxime, se recomanda imbogatirea acestui lichid cu vitamina D si calciu.
Imbunatateste profilul lipidic- Cea mai importanta proprietate a laptelui de soia este capacitatea de a imbunatati profilul lipidic din sange.
Previne diabetul- Studiile efectuate au sugerat ca flavonoizii gasiti in soia reduc riscul aparitiei diabetului, prin impiedicarea construirii tesutului gras. In plus, o dieta bazata pe soia ajuta la scaderea glucozei si a nivelului de insulina din organism.
Previne sindromul postmenopausal- Fitoestrogenii din laptele de soia reprezinta inlocuitori eficienti ai hormonilor estrogeni, care sunt secretati intr-o cantitate mai mica dupa menopauza. Consumul regulat de lapte de soia este o metoda sanatoasa de a impiedica si incetini acest proces, precum si riscurile asociate, precum riscul de obezitate, boli cardiovasculare, diabet, insomnie si schimbari de dispozitie.
Cum se prepara laptele de soia?- Se pune soia la inmuiat in apa rece si se lasa minim 8 ore, dupa care se da prin blender sau prin masina de tocat. Compozitia se toarna intr-un vas peste care se adauga apa calduta. Se mesteca timp de 2-3 minute, iar apoi se strecoara compozitia printr-un tifon sau sita. Lichidul obtinut se pune la fiert pentru 10 minute. Se ia de pe foc si se lasa la racit, dupa care se poate adauga miere si aroma preferata.
Sursa: www.dcnews.ro