Aceasta licoare foarte importanta in nutritie nu este nevoie sa fie consumata in cantitati mari pentru a profita de beneficiile sale. Cu o cana pe zi ai grija de sanatatea si de imunitatea corpului tau si in acelsi timp te feresti de o serie de boli.
Cu un pahar de lapte de vaca primesti la fel de multa vitamina D ca si 100 grame de somon, la fel de mult calciu ca si 200 grame de broccoli, la fel de mult potasiu ca si o banana mica, la fel de multa vitamina A ca si un morcov si la fel de mult fosfor ca si 200 grame de fasole gatita.
Conform studiilor, laptele contine noua nutrienti esentiali de pe urma carora sanatatea oamenilor are de castigat:
- Calciu: contribuie la dezvoltarea oaselor, dintilor si la mentinerea in limite normale a valorilor densitatii osoase;
- Proteine: reprezinta o sursa de energie si ajuta la repararea tesutului muscular;
- Potasiu: pastreaza tensiunea arteriala in limitele normale;
- Fosfor: ajuta la intarirea oaselor si la generarea energiei;
- Vitamina D: favorizeaza mentinerea sanatatii oaselor;
- Vitamina B12: cu rol important in formarea globulelor rosii si mentinerea sanatatii tesutului nervos;
- Vitmania A: sustine sistemul imunitar, sanatatea ochilor si a pielii;
- Riboflavine: transforma alimentele in energie;
- Niacina: metabolizeaza zaharurile in acizi grasi.
Exista studii care arata ca persoanele care consuma lapte au un risc mai mic de a inceta din viata din cauza unor afectiuni cum ar fi cele cardiace si accidentul vascular cerebral cu 15-20%. Aceasta cercetare este prima care asociaza consumul de lapte cu decesul cauzat de aceste afectiuni.
Alte studii arata o mica scadere a incidentei decesurilor declansate in urma afectiunilor cardio-vasculare, accidentului vascular cerebral, diabet de tip 2,cancer de colon si posibil a cancerului de vezica urinara.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Sanatatea oaselor- Laptele si produsele lactate ofera calciu, fosfor, magneziu si proteine care sunt esentiale pentru o crestere sanatoasa a oaselor. Consumul adecvat de lapte si produse lactate din copilarie si de-a lungul vietii ajuta la mentinerea unor oase puternice si le protejeaza impotriva unor afectiuni cum este osteoporoza.
Dintii- Cantitatea de calciu si fosfor din lapte si produse lactate, este benefica pentru dezvoltarea dintilor si pentru mentinerea sanatatii lor. Proteina prezenta in cea mai mare cantitate in lapte este cazeina si este protectiva intrucat formeaza o protectie la nivelul smaltului dintilor, prevenind astfel pierderea calciului si fosforului atunci cand smaltul dintilor este expus la acizii din gura. Studiile au sugerat ca laptele reduce efectul cariogenic al alimentelor asupra dintilor, atunci cand sunt consumate impreuna cu laptele.
Reduce tensiunea arteriala- Un numar din ce in ce mai mare de studii sugereaza ca un consum de 3 portii de lactate pe zi, alaturi de 5 portii de fructe si legume ca parte a unei diete sarace in sare, poate reduce hipertensiunea arteriala atat la adulti cat si la copii. Desi mecanismele exacte implicate nu sunt clare, se crede ca potasiul, calciul, magneziul si proteinele din lapte sunt probabil implicate.
Laptele si bolile cardio-vasculare- Mai multe studii au aratat o legatura intre consumul de lactate si reducerea riscului aparitiei bolilor cardiovasculare. Un studiu recent a aratat ca barbatii care au consumat lactate au avut mai putine accidente vasculare cerebrale decat cei care nu au inclus acest aliment in dieta. Aceasta asociere poate fi datorata mai multor elemente din lapte, dar studiile epidemiologice arata ca aportul crescut de calciu determina o scadere semnificativa a riscului de boli cardio-vasculare.
Mai specific, studiile arata ca aportul crescut de calciu determina o scadere a colesterolului rau si o crestere a celui bun. In plus, este cunoscut faptul ca acest element leaga grasimile rele, la nivelul intestinului si previne absorbtia lor, ducand astfel la scaderea nivelului lor in sange.Obezitatea - Contrar credintei comune, studiile arata ca persoanele care consuma lapte si produse lactate sunt mai suple decat cele care nu le consuma. Consumul de lactate in cadrul unei diete ce controleaza aportul caloric se asociaza cu scaderea ponderala, in special din regiunea abdominala. Acest lucru este in special important deoarece grasimea la nivelul trunchiului este in mod special asociata cu problemele de sanatate. Mecanismul implicat este neclar, dar se pare ca include actiunea calciului din lapte si lactate.
Diabetul de tip 2- Studiile arata ca un consum regulat de lapte si lactate degresate poate determina reducerea riscului pentru diabetul de tip 2, care reprezinta o importanta problema de sanatate a adultului si a devenit din ce in ce mai frecvent la copii si adolescenti. In plus, cu cat consumul de lactate este mai mare cu atat riscul de diabet scade. Se considera ca acest efect se datoreaza nutrientilor benefici continuti in lapte, printre care calciu si magneziu sau faptului ca lactatele au un indice glicemic scazut care ajuta la controlul glicemiei.
Cancerul- Exista evidente considerabile care sugereaza ca laptele de vaca are efecte protective fata de cancerul colorectal si cel mamar. Un studiu recent a aratat ca barbatii care au consumat in medie 1,5 pahare de lapte pe zi sau mai mult, au avut cu 35% un risc mai mic pentru cancerul colorectal decat barbatii care au consumat mai putin de 2 pahare pe saptamana. Un alt studiu a aratat ca femeile care au baut mai mult lapte in copilarie si au continuat sa consume lactate ca adulti au avut un risc mai mic de a dezvolta cancer mamar. Calciul si acidul linoleic conjugat sunt considerate a fi componentele protective pentru cancerul de colon.
Sursa: www.dcnews.ro