Iata cata vina avem pentru cosmarurile copiilor!

Iata cata vina avem pentru cosmarurile copiilor!
Iata cata vina avem pentru cosmarurile copiilor!

Ce facem daca micutul nostru se trezeste noaptea tipand, transpirat, bolborosind ceva despre un balaur sau cine stie ce alta grozavie care l-a speriat sau… a vrut sa-l manance? Mergem la psiholog.

Asa vom afla cum trebuie sa actionam si, uneori, cine este, cu adevarat, balaurul

Psihologul Gabriela Graure ne-a vorbit despre cauzele cosmarurilor care apar la copii. „Aceste cosmaruri apar la copii cu varste intre 2 si 5-6 ani. Putem spune ca, pana la un punct, fac parte din normalitate. Copiii traiesc intr-o lume a fantasmelor. In perioada asta, la ei, magia este cea care face farmecul povestilor, face ca lumea lor imaginara sa devina realitate.

Aceste cosmaruri sunt transpuneri de peste zi. De multe ori, vin in mintea lor, peste noapte, diverse imagini, diverse povesti, personaje si acolo se intampla ceva.” Oare din cauza ca ii lasam uitati in fata televizorului, se uita la desene sau filme violente si le raman in minte personajele negative?

„Acestea sperie si partea proasta este ca noi ii lasam sa participe la aceste chestii si nu avem timp si nici posibilitatea de a le reduce.

Ar trebui cautate casete cu filme mai frumoase, asta in cazul in care chiar vrem sa ii lasam sa priveasca la televizor. Trebuie sa fim foarte atenti la ce ii lasam sa vada, ce informatii primesc. Pentru ca nu toate sunt in sens pozitiv.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Pe copii ii bruscheaza si ii destabilizeaza foarte tare orice fel de conflict, orice discutie cu ton puternic, nu mai vorbesc de violente.

Toate lucrurile acestea, la varsta de care vorbeam, se intiparesc, raman ca niste amprente. Acestea sunt bagajele cu care plecam in viata. Trebuie sa vedem ce nu e bine pus la punct. Daca ele nu sunt reparate consecintele sunt negative”, spune psihologul.

Fragilitate- Varsta cuprinsa intre 2 si 6 ani este o perioada fragila pentru copii, o perioada de formare. Dar psihologul ne atrage atentia asupra unei cutume: „Cei sapte ani de acasa nu inseamna numai sa educi copilul sa spuna o poezie, sa spuna buna ziua.
Conteaza foarte mult mediul in care il dezvolti, cum il dezvolti, ce informatii ii dai. Ajung la concluzia ca, in general, ei prind, simt, aud, stiu totul din momentul conceptiei. Si in viata intrauterina viseaza. Am participat la un seminar in cadrul caruia ni s-a punctat faptul ca exista un asa grad de constientizare, incat la momentul conceptiei, copilul devine parte integranta din familia respectiva. Nu trebuie sa ne gandim ca il nastem, creste.
Nu! Copilul, din acel moment, devine parte integranta a familiei!”.

Magia il poate scapa de teama- Vorbeam de magia in care ei traiesc. Ei bine, noi putem sa-i scoatem din cosmar sau din teama care urmeaza cosmarurilor tocmai prin acest farmec al magiei. „Poti sa ii spui ca ai puteri supranaturale, ca faci raul sa se duca. Totul sa se transforme in poveste. O intelege mult mai bine, o accepta mult mai usor, la varsta aceasta.

Si-i face pe copii sa devina mai linistiti. Ei se nasc cu agresivitate, ca orice om, este speta umana. Avem o astfel de agresivitate pe care parintii nu stiu sa o modeleze. Nu o modeleaza pe a lor si atunci este foarte greu sa o modeleze pe a copilului lor. Atunci, aceasta agresivitate este cea care ne provoaca teama, cosmarurile. Ei dorm foarte mult la varstele acestea. Dorm mult si profund, si atunci este normal sa traiasca astfel de situatii peste noapte.
Au anumite ore. In general, dupa miezul noptii si in momentul in care copilului nu i se impune un program. El are nevoie de program, de o stabilitate a existentei. Noi, adultii, sa fim cei care respecta ora de odihna, mediul lor. Dupa varsta de un an, e foarte bine sa-i obisnuim sa doarma singuri. Va propun metoda scaunului. Cu ajutorul ei poti sa-l inveti sa doarma singur. In fiecare seara, iei un scaun, te asezi pe el si, cu fiecare seara, incet-incet, te indepartezi de pat. In fiecare seara cate putin. O metoda care necesita o foarte mare rabdare si timp, din partea parintilor, dar da rezultate”.

Alte cauze ale cosmarurilor- In afara personajelor din povesti si a desenelor sau a sentimentului de teama ca doarme singur, cosmarurile mai pot aparea si din alte cauze. „Ceea ce se intampla peste zi la ei se transpune foarte repede in aceste cosmaruri. Daca este o zi zbuciumata, daca a fost o zi in care copilul poate a trait sau a fost martorul unei stari mai tensionate la gradinita. Nici educatoarele nu sunt in fiecare zi la fel. Copiii sunt extrem de sensibili si simt totul foarte puternic, mai mult decat in realitate”, ne atrage atentia psiholog Gabriela Graure.

Citește și: Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii"| Foto- kanald.ro

Citește și: Medicul acuzat că a amenințat un șofer, în trafic, face primele declarații. "M-am simțit amenințat. Regret enorm" Cum s-a petrecut, de fapt, incidentul- stirilekanald.ro

Si relatiile dintre parinti au un impact mare asupra copilului. „O voce ridicata in interiorul cuplului e un pericol pentru copil. E bine sa evitam, pe cat se poate, orice stare de discutie, pentru ca la ei se amplifica si ei transforma in mintea lor, pot sa-i dea un grad de negativitate mai mare decat il are acea discutie si il poate duce la acea stare de teama si are cosmaruri peste noapte.”

Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Sindromul de vezică dureroasă: cauze, simptome, tratament

Cum a arătat copilăria lui Tavi Clonda și cum îl ajuta faptul că mama lui era cunoscută. “Părinții mei m-au lăsat foarte liber. Eu am fost un mic star de mic.”

Pictorial de SENZAȚIE! Andreea Sasu a renunțat la haine și a pozat PROVOCATOR, în ultima lună de sarcină

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Cristina Spătar, mărturii sfâșietoare despre moartea mamei sale: ”Îmi rupea sufletul să o văd suferind”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii" | Foto

Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?


Cookies