Macul rosu de camp (Papaver Rhoeas), numit popular macul cucului, mac iepuresc, mac pasaresc, mac salbatic, paparoane, pipiloare, paparuie, face parte din familia Papaveraceae.
Este o planta erbacee anuala, originara din zona Turciei, cu o tulpina dreapta, acoperita cu firicele de perisori protectori. Fiecare floare are doua sepale ce cad in momentul cand bobocul se deschide, are patru petale de culoare rosie, uneori avand o pata neagra la baza lor. Fructul este o capsula care contine semintele.
Macul rosu este intalnit sub doua tipuri majore: primul este macul de camp a carui aparitie nu este controlata, avand caracter spontan, iar al doilea este macul cultivat de catre om, macul de gradina (Papaver somniferum) de la care se utilizeaza in alimentatie si in dietetica
Macul rosu de camp se dezvolta bine in zonele insorite ale campiei pana la altitudini destul de ridicate, in cadrul culturilor de cereale, pe marginile drumurilor si ale cailor ferate. In zonele lumii in care nu creste ca planta spontana (sudul Asiei, America Centrala), specia Papaver rhoeas a fost introdusa in cultura.
Petalele (paparoanele) macului de camp se recolteaza pentru uz medicinal dupa deschiderea completa a florilor si numai dupa ce roua s-a ridicat.
Acestea dispun de mucilagii, antocianozide, alcaloizi (readina si reagenina, cantitati mici de tebaina, infime de narcotina), pigmenti (carotenoizi, antociani) si substante amare.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Infuzia realizata din petalele uscate trateaza bolile respiratorii acute, cu tuse.
Ceaiul din petale de mac alunga insomnia si este folosit impotriva hemoragiilor. Ceaiurile pediatrice realizate din petale de mac rosu de camp trateaza gripa, racelile, agitatia, insomnia, pojarul, scarlatina si alte boli infectioase specifice copiilor.
Petalele de mac se folosesc in industria farmaceutica la prepararea ceaiurilor, a tincturilor si a siropurilor si sta deseori la baza obtinerii morfinei, una dintre substantele utilizate pentru calmarea durerilor.
Morfina realizata din mac este un adjuvant important in medicina. In trecut, medicii foloseau morfina pentru a adormi pacientii, astfel incat sa le poata efectua interventiile chirurgicale necesare. Astazi, morfina este folosita sub supraveghere medicala pentru calmarea durerilor.
In cazul tumorilor maligne si benigne, paparoanele infuzate se folosesc in pauza dintre tratamentele specifice.
Petalele speciei Papaver argemone (mac iepuresc) se folosesc doar in scopul stimularii transpiratiei, mai ales in caz de febra.
Ca uz extern, se foloseste ceaiul de mac mai concentrat (o lingura de paparoane uscate la o cana cu apa) sub forma de cataplasme pentru decongestionarea pleoapelor inflamate. De asemenea, infuziile aplicate sub forma unor comprese pe piele reduc ridurile.
Ceaiul de petale de mac rosu este indicat in bronsita acuta, laringita acuta, angine pectorale, in gripa si pentru calmarea durerilor de gat. Se utilizeaza cu succes, sub forma de gargara, in caz de raguseala.
Cu exceptia paparoanelor, pe care fitoterapia le utilizeaza, intreaga planta este toxica. Nu se recomanda administrarea in cantitati mari si fara acordul medicului deoarece consumate necorespunzator ele pot avea efecte halucinogene.
Sursa: www.doctorulzilei.ro