Desi sunt multe feluri in care se poate defini respectul de sine, termenul cuprinde de regula modul in care ne percepem si cum gandim despre noi insine, precum si modul in care ne apreciem.
Copiii cu un respect de sine sanatos cred ca merita sa fie iubiti si sunt dispusi sa infrunte provocari pe care stiu ca e posibil sa nu le depaseasca.
Nu este niciodata prea tarziu pentru a-ti dezvolta propriul respect de sine si a mari abilitatea de a fi un model demn de urmat pentru copiii tai.
Copiii cu respect de sine scazut sunt foarte critici cu ei insisi, ezita sa-si asume riscuri pentru ca esecul nu face decat sa le confirme proasta parere despre ei insisi, reactioneaza foarte prost cand se simt frustrati si nu se simt
Unul dintre telurile fiecarui parinte este de se asigura ca propriul sau copil dezvolta un respect de sine sanatos care sa-l ajute mai departe in viata. Iata pasii prin care iti poti ajuta copilul a-si descopere propria sa frumusete interioara:
Fii un model de respect de sine avand grija de tine.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Nu este niciodata prea tarziu pentru a-ti dezvolta propriul respect de sine si a mari abilitatea de a fi un model demn de urmat pentru copii tai. Apeleaza la psihoterapie, de exemplu, pentru a putea trece peste provocarile vietii, inclusiv cea de parinte si pentru a invata sa te iubesti mai mult.
Ai grija la modul cum le vorbesti si cum iti asculti copiii.- Ai grija la etichetarile pe care le faci cand descrii caracterul copiilor, pentru ca pot afecta mai mult decat ti-ai dori. Daca spui, de exemplu, ca “Mihai nu prea stie sa imparta”, copilul poate trata afirmatia ca o dezaprobare, nu ca pe o descriere a unui comportament anume.
Este mai bine sa descrii comportamentele concrete, nu sa faci afirmatii generalizate (de exemplu “Mihai nu a stiut sa-si imparta jucaria cu Marius data trecuta”) si descrie comportamentul pe care ai dori sa-l aibe
Ajuta-ti copiii sa-si exprime sentimentele si sa-si schimbe parerile gresite.- Incurajeaza-ti copiii sa-si exprime sentimentele si in situatii de succes si in cele de nereusita, asa incat sa invete sa-si identifice emotiile si sa le exprime prin cuvinte. Cand auzi copilul tau ca se descrie in termeni negativi (cum ar fi “Of, ce prost sunt”), incurajeaza-l sa vada situatia diferit (“De ce spui ca esti prost? O nota proasta nu te face prost.
Subliniaza importanta efortului depus si a finalizarii unui lucru mai mult decat rezultatul in sine.- Studiile arata ca este mult mai eficient sa recompensezi efortul depus si finalizarea unei sarcini, in loc sa lauzi copiii pentru rezultatele obtinute in comparatie cu altii. Copiii trebuie sa inteleaga ca sunt apreciati pentru ceea ce sunt, nu pentru rezultatele obtinute si in comparatie cu alti copii.
Creaza un mediu sigur si iubitor acasa. - Un mediu si o familie sigura, iubitoare si cu reguli si o organizare clara sunt esentiale pentru cladirea respectului de sine la copii. Fii atent la felul in care se comporta copilul tau la scoala sau in cercurile lui de prieteni, pentru a te asigura ca si acestea ofera acelasi mediu de siguranta.
Nu uita sa-i inveti ca si esecul face parte din viata.- Pentru a invata si pentru a progresa, trebuie sa si gresim. Copiii cu respect de sine accepta esecul si o vad ca pe o oportunitate de a invata si de a progresa.
Lasa-ti copiii sa-si asume riscuri si sa faca propriile alegeri.- Desi multi parinti nu reusesc sa se dea un pas inapoi si sa-si lase copii sa cada, este imperios necesar pentru respectul lor de sine sa invete sa-si asume riscuri, pentru a capata incredere in ei insisi si in alegerile pe care le fac, precum si pentru a invata sa rezolve niste situatii dificile. In plus, vor invata ca esecurile si succesele nu le reflecta valoarea lor ca oameni.
Implica-ti copiii in experiente colective.- Copiii trebuie sa invete sa colaboreze cu altii prin participarea la activitati de genul voluntariatului, sporturi de echipa, muzica si arta, sau tabere.
Citeste continuarea pe: www.viataverdeviu.ro