In medicina traditionala, hreanul este folosit in peste o suta de afectiuni, majoritatea de natura infectioasa. Si asta deoarece cercetarile au aratat ca radacina picanta a hreanului are in compozitie substante antibiotice naturale, triglicozizi sulfurati, enzime, fitohormoni, uleiuri volatile si peroxidaza, o substanta antioxidanta extraordinara.
De asemenea, ea este foarte bogata in vitamina C si B, dar si in minerale esentiale, precum fierul, potasiul, calciul sau magneziul. Specialistii spun ca sub aspectul continutului vitaminic, hreanul este superior altor fructe si legume. Astfel, desi pare greu de imaginat, hreanul contine de doua ori mai multa vitamina C decat lamaia.
Echilibreaza hormonii Dintre proprietatile benefice ale hreanului de amintit sunt si cele asupra aparatului digestiv.
Combate cancerul Cercetarile recente au scos la iveala faptul ca iuteala hreanului are si proprietati citostatice foarte puternice, glucozinolatii fiind eficienti in multe forme de cancer, precum cel de piele, plamani, de colon sau de stomac. Un studiu relativ recent efectuat de cercetatorii de la Universitatea Illinois, Statele Unite, a aratat ca administrarea zilnica a radacinii de hrean creste rezistenta organismului uman in lupta cu boala canceroasa, fiind de folos atat in scop preventiv, cat si in cadrul tratamentului tumorilor deja aparute. Un alt studiu realizat de Universitatea Shizuoka, din Japonia, a pus in evidenta rolul hreanului in combaterea infectiilor cu fungi. Oamenii de stiinta niponi sustin ca efectul se datoreaza compusului Allylisothiocyanate (AIT).
Afla mai multe pe: www.adevarul.ro
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro