Salate pline de maioneza, carnati si carne cu multa grasime si cartofi prajiti imbibati de ulei sunt ingrediente de nelipsit pentru orice gratar estival care se respecta.
Este dificil in asemenea conditii sa poti manca dietetic si, totusi, nutritionistii ofera zece sfaturi pentru a pregati un gratar cat mai sanatos, relateaza site-ul huffingtonpost.fr.
Incepeti cu legumele- Incepeti masa cu o portie de salata sau de legume proaspete, sfatuieste Elisa Zied, nutritionista din New York. Serviti o farfurie cu legume proaspete si uitati de cele scaldate in ulei sau in otet. Cand veti termina de mancat, va ramane putin loc pentru preparatele din carne.
Pregatiti garniturile de acasa- Veniti de acasa cu garnitura deja pregatita, lucru care va fi apreciat de gazde. Rochelle Sirota, nutritionista din Manhattan, sugereaza sa pregatiti o salata din varza cruda si morcovi rasi, inlocuind maioneza cu un dresing usor.
Deveniti fani ai marinatei- Prepararea carnii prin acest procedeu va face diferenta pentru un gratar bun. Monica Reinagel, nutritionista din Baltimore, sfatuieste sa se renunte la sosul barbecue pentru o alternativa mai lejera.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro
Inlocuiti carnea rosie cu pestele- Perfect pentru gratar, pestele este bogat in proteine si renumit pentru acizii grasi, omega 3, care stimuleaza activitatea cerebrala.
Folositi condimentele corecte- Gustos sau nu, savoarea unui hamburger (si valoarea sa calorica) este data de alegerea condimentelor. Nutritionista Cheryl Forberg recomanda mustarul de calitate: “O lingura de mustar de Dijon contine 18 calorii, fara grasimi sau zaharuri adaugate, fata de 57 de calorii si 5 grame de lipide pentru o lingura de maioneza”. Atentie la ketchup: sub aceasta denumire banala se ascunde o sursa mare de zaharuri. Daca nu puteti sa va lipsiti de acesta, alegeti varianta care nu este dulce.
Preferati frigaruile- Carnea este mai buna cand este prezentata sub forma de tepusa, iar frigaruile se pot pregati din orice fel de carne. Cheryl Forberg sugereaza sa fie impanate cu ciuperci, rosii cherry, bucatele de vinete si de ardei capia. Foarte sanatoase sunt frigaruile din creveti sau din carne de pui care se impaca foarte bine cu legumele la gratar, asigura dieteticiana Angela Ginn-Meadow.
Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro
Limitati consumul de alcool- Elisa Zied recomanda sa se serveasca alcoolul si desertul cu moderatie. Ambele au un aport mare de calorii, fara vreun beneficiu nutritional. Indiferent de ce alegeti sa consumati, alternati paharele de vin cu pahare mari de apa. Daca stati afara in soare este bine sa fiti bine hidratati.
Optati pentru jumatate de burger- Folositi paine pentru a forma baza hamburgerului pe care il veti acoperi, nu cu paine, ci cu un strat de legume, propune Angela Ginn-Meadow. Se poate renunta cu totul la paine combinand carnea cu alimente crocante si o garnitura sanatoasa. Sau folositi in loc de paine rondele de grau integral, bogat in fibre, este de parere Cheryl Forberg.
Pentru desert, fructe coapte la gratar!- Puneti fructele pe gratar atunci cand jarul s-a domolit si priviti cum se caramelizeaza. Urmati sfatul lui Cheryl Forberg si evitati fructele prea coapte, care risca sa se prajeasca prea tare. Bananele, piersicile, perele, nectarinele si ananasul sunt delicioase pe gratar. Nu trebuie adaugat nimic: zaharul prezent in fructe va da acestui desert o savoare deosebita.
Sursa: www.doctorulzilei.ro