Alergia la soare sau urticaria solara este un diagnostic pe care medicii il pun tot mai des celor care isi petrec vacantele la mare.
Aparitia pe neasteptate a petelor rosii pe piele, desi in copilarie nu ati avut niciodata probleme, va poate lua prin surprindere. Astfel de urticarii pot avea si copiii a caror piele sensibila reactioneaza mai ales daca au un teren alergic.
Tot ce aveti de facut in astfel de momente este sa dati o fuga la farmacie pentru a va cumpara antihistaminice si sa nu mai repetati greseala de a iesi la plaja fara crema de protectie solara, daca asa ceva s-a intamplat.
Daca exista un centru medical in locul in care va aflati, dati o fuga la doctor si luati in serios ideea de a renunta la plaja, macar pentru o zi-doua.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Daca aveti „atacuri” imediat dupa ce v-ati expus la soare (la cateva secunde sau la cateva minute), este posibil sa fie o reactie indusa de anumite medicamente pe care le luati sau o boala mostenita numita „porfirie eritropoietica”.
Cand episoadele de mancarime apar la cateva ore dupa expunerile la soare si dureaza vreme de cateva zile, este posibil sa fie vorba despre asa-numita eruptie polimorfa la lumina. Acest tip de inflamatie apare cel mai frecvent in partea superioara a gatului si a toracelui, pe brate si pe coapse.
Pentru doctori este important sa identifice ce fel de problema aveti, ca sa va prescrie tratamentul. Este important sa constate la ce ultraviolete aveti sensibilitate: UVA sau UVB. O crema de soare poate fi utila intr-o boala, dar ineficienta intr-alta.Daca faceti parte dintre cei care ajung la medic dupa ce alergia si-a facut deja de cap, este indicat sa-i povestiti acestuia ce senzatii ati avut pe piele in timpul „atacului”, portiunile afectate, cum aratau „bubitele”, la cat timp dupa expunere s-a manifestat alergia.
Tratamente
Cel mai des intalnite sunt urticariile solare. Apar la cateva minute sau la cateva ore dupa expunere. „Nu au legatura cu agresivitatea soarelui. Acestea tin mai mult de capacitatea organismului de a dezvolta reactii alergice”, este de parere dermatologul Mihaela Leventer. Nisipul poate, la randul lui, sa creeze iritatie cutanata si sa amplifice senzatia de mancarime si de umflare a pielii, adauga medicul.
Sursa: www.doctorulzilei.ro