Iata ce boli anunta matreata si albirea prematura a parului!

Iata ce boli anunta matreata si albirea prematura a parului!
Iata ce boli anunta matreata si albirea prematura a parului!

Matreata nu insemna ca aveti neaparat o problema de sanatate, insa daca au o tenta galbuie pot trada dermatita seboreica sau alte boli ale pielii.

Pentru a o indeparta nu este suficient sa folositi sampoane antimatreata, ci trebuie sa le combinati cu un tratament specific.

De asemenea, caderea parului si albirea timpurie pot fi cauzate de factori genetici, dar pot “trada” si afectiuni serioase, cum ar fi vitiligo. Specialistii detaliaza in continuare cand aceste probleme sunt motive de ingrijorare si ce masuri sa luati.

Actionati cand matreata e groasa si are o tenta galbuie

Disconfortul social creat de aparitia matretii si mancarimile cu care vine “la pachet” sunt puse de specialisti pe seama unei suprainfectii cauzate de o

ciuperca, samponare prea densa sau insuficienta. De cele mai multe ori, aparitia matretii se explica prin desprinderea celulelor moarte de pe piele si eliminarea sebumului si nu trebuie sa reprezinte un semnal de alarma.

Momentul cand trebuie sa va ingrijorati este atunci cand matreata se asaza in straturi mai groase, care ii dau o tenta galbuie. “Cand cojile sunt groase si au o tenta galbuie semnaleaza o dermatita seboreica, situatie extrem de comuna, atat la copilul mic, dar si la persoanele adulte, in conditiile in care fiecare persoana trece cel putin o data prin viata prin aceasta problema”

, explica Mihaela Leventer, dermatolog.

Si prezenta unor eczeme sau a psoriazisului poate explica aparitia matretii. In acest cazuri, simpla samponare cu produse special destinate matretii nu este suficienta.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

“Sampoanele antimatreata sunt doar adjuvante. Pentru un rezultat bun nu trebuie folosite ca unice solutii de tratament cand vorbim de situatiile patologice, ci in completarea tratamentelor personalizate in functie de afectiune”, adauga medicul Mihaela Leventer.

Atentie insa ca sampoanele nu se folosesc zilnic si nici mai mult de doua saptamani.

Chelire la barbati, subtierea firului la femei
Peste 100 de fire de par se rup in fiecare zi, iar asta nu trebuie sa va ingrijoreze ca o sa cheliti. In mod normal, ciclul de crestere a parului incetineste o data cu trecerea anilor, insa poate aparea mai devreme din cauza unor factori genetici.

La femei, chelirea se manifesta prin subtierea firului de par in tot capul, iar la barbati chelirea timpurie isi face simtita prezenta inca de la 17-18 ani.

“Chelirea timpurie semnaleaza uneori un hiperandrogenism (nivel mai mare al testosteronului) sau un testosteron mai activ la nivelul receptorilor din piele, care activeaza o enzima de la nivelul scalpului ce ataca radacina firului de par”, explica dermatologul Mihaela Leventer motivele pentru care apare caderea parului din tinerete.

Nici albirea parului nu este strans legata de trecerea anilor.

Chiar daca nu ati implinit 40 de ani, este posibil sa albiti, fie din cauza factorilor genetici, fie din cauza unei boli, cel mai frecvent invocata fiind vitiligo (aparitia petelor albe pe suprafata pielii).

“De cele mai multe ori, albirea prematura este pusa pe seama stresului. Totusi, albirea timpurie poate sa fie un semn de vitiligo atunci cand se decoloreaza un smoc, insotit de decolorarea pielii”, este de parere Mihaela Leventer.

Studii recente arata ca si anemia, problemele cu tiroida sau deficienta vitaminei B12 pot cauza incaruntire precoce. O alternativa care nu da mari batai de cap pentru mentinerea sanatatii parului este sa faceti masaj. “Acesta e benefic mai ales pentru parul care cade deoarece produce o vasodilatatie a vaselor scalpului si irigatia firului de par se face mai bine. Atentie insa masajul nu trebuie facut brusc, cu unghiile pentru ca irita scalpul”, afirma prof.

dr. Anca Zbranca.

SOLUTII

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Mancati somon, morcovi si spanac, luati suplimente cu seleniu si zinc

Pentru o igiena corecta a parului si a capului, spalati parul ori de cate ori simtiti ca este murdar. “Parul se spala dupa ce facem sport sau munca fizica grea si transpiram, dupa ce stam in praf sau aplicam geluri si lacuri fixatoare. E gresita ideea ca spalarile frecvente fac parul sa cada. Putem sa ne spalam si in fiecare zi, cu conditia sa folosim un sampon pentru spalari frecvente sau un sampon pentru nou-nascuti”, recomanda prof. dr. Anca Zbranca, de la Catedra de Dermatologie a Universitatii de Medicina “Gr.T. Popa”, din Iasi.

Si o alimentatie corecta ajuta parul sa fie sanatos. Pentru un par stralucitor, specialistii va recomanda sa mancati somon, pentru a beneficia de acizii grasi omega 3. Spanacul si morcovii va asigura necesarul de vitamina A, alunele seleniul, iar zincul il puteti lua din stridii si nuci. De ajutor pot fi si lactatele degresate, cerealele integrale si legumele.

“In aceasta perioada a anului puteti apela la suplimente nutritive de seleniu, zinc si vitamina B, iar cei care au anemie pot sa ia si suplimente de fier si sa consume alimente bogate in fier (ficat) pentru a mentine sanatatea firului de par”, spune dermatologul Mihalea Leventer.

Atentie la curele de slabire si la medicamentele specifice, pentru ca pot cauza caderea parului. In plus, e bine sa nu tineti parul mereu strans in coada, pentru ca devine mai fragil. Nu uitati nici de protectia impotriva soarelui. Cel mai sigur e sa purtati o palarie, mai ales daca scalpul e “expus”.
Sursa: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Bazofile crescute în testele de sânge – semnificații și implicații clinice

Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Cine este și câți ani are Selen Uçer, actrița care joacă rolul Songül în serialul Tablou de familie! Iată cum arăta celebra actriță la început de carieră, în urmă cu două decenii

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies