Temperaturile crescute pot deveni o problema serioasa pentru sanatatea, ducand la agravarea anumitor boli.
Mentinerea nivelului de hidratare este esentiala in zilele de canicula, mai ales in cazul copiilor si al varstnicilor.
Persoanele in varsta isi pierd capacitatea de a simti daca le este sau nu sete, explica Santiago Cuéllar, membru al Consiliului Farmacistilor. Potrivit lui, nu este obligatoriu sa bem apa ca sa ne hidratam, este suficient sa consumam alimente care ajuta la hidratarea corpului precum fructe, legume sau salate.
Alimentatia este esentiala in zilele caniculare.
Cand temperaturile depasesc 40,5 grade, sistemul de termoreglare al corpului se pune in miscare pentru a “imprastia” surplusul de caldura.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
O alta problema a expunerii la soare sunt alergiile.
Exista produse cosmetice care favorizeaza aparitia de alergii prin expunerea la radiatiile solare. La fel si alimentele care consumate in afara casei pot fi la fel de nocive. La acestea se adauga intepaturile de insecte care vara se inmultesc. Societatea spaniola de alergologie recomanda persoanelor sa nu se imbrace in culori vii si sa nu foloseasca parfumuri care atrag insectele. Baile prelungite la piscina in apa cu clor pot de asemenea accentua dermatitele. Apa sarata contribuie, in schimb, la disparitia lor.Caldura si atmosfera foarte uscata favorizeaza aparitia problemelor respiratorii, intensificand simptomele la pacientii care sufera deja de astfel de afectiuni. Trebuie evitata expunerea la soare intre orele 12.00 si 16.00, potrivit doctoritei Yolanda Gilabert, de la Academia Spaniola de Dermatologie care insista asupra importantei de a folosi creme impotriva razelor UVA si UVB cu peste 30 factor de protectie. Daca pe termen scurt singurele efecte ale soarelui sunt bronzarea sau arsurile, cu timpul radiatiile produc reactii cumulative care pot genera tipuri de cancer sau imbatranirea prematura a pielii, spune experta.
Caldura moderata stimuleaza organismul, dar peste anumite nivele impactul devine negativ si se extinde asupra corpului si a mintii creand o stare negativa generalizata. Caldura extrema este resimtita ca o situatie de stres generand iritabilitate si confuzie. Pentru a face fata acestei situatii neplacute, psihologul Valentín Martínez-Otero, propune sa fie stimulata atitudinea pozitiva prin exercitii de relaxare si de respiratie.
Unul
O alta consecinta a temperaturilor ridicate este si degradarea medicamentelor, deoarece caldura poate altera componenta si efectele lor.
Farmacistul Santiago Cuéllar insista sa fie evitate dulapioarele deoarece nu sunt adecvate pentru pastrarea lor pe timpul verii, amintind ca temperaturile ridicate influenteaza decisiv compozitia medicamentelor.Sursa: www.doctorulzilei.ro