Iata ce boli se agraveaza din cauza caniculei!

Iata ce boli se agraveaza din cauza caniculei!
Iata ce boli se agraveaza din cauza caniculei!

Temperaturile crescute pot deveni o problema serioasa pentru sanatatea, ducand la agravarea anumitor boli.

Mentinerea nivelului de hidratare este esentiala in zilele de canicula, mai ales in cazul copiilor si al varstnicilor.

Persoanele in varsta isi pierd capacitatea de a simti daca le este sau nu sete, explica Santiago Cuéllar, membru al Consiliului Farmacistilor. Potrivit lui, nu este obligatoriu sa bem apa ca sa ne hidratam, este suficient sa consumam alimente care ajuta la hidratarea corpului precum fructe, legume sau salate.

Alimentatia este esentiala in zilele caniculare.

Potrivit nutritionistei spaniole Irene Bretón, vara trebuie sa consumam “mancaruri usoare” si sa evitam alimentele bogate in grasimi sau foarte sarate. In opinia ei, caldura favorizeaza proliferarea de bacterii in alimente, motiv pentru care o igiena si o conservare sporita a acestora sunt obligatorii pentru a evita intoxicatiile.

Cand temperaturile depasesc 40,5 grade, sistemul de termoreglare al corpului se pune in miscare pentru a “imprastia” surplusul de caldura.

Potrivit medicului de familie María Balboa, acest lucru provoaca o disfunctie a sistemului nervos central, care se manifesta prin producerea de carcei, din cauza lipsei de apa si saruri, epuizare, colaps circulator, crampe musculare si pierderea cunostintei. Persoanele cu cel mai mare risc sunt copiii si varstnicii.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

O alta problema a expunerii la soare sunt alergiile.

Exista produse cosmetice care favorizeaza aparitia de alergii prin expunerea la radiatiile solare. La fel si alimentele care consumate in afara casei pot fi la fel de nocive. La acestea se adauga intepaturile de insecte care vara se inmultesc. Societatea spaniola de alergologie recomanda persoanelor sa nu se imbrace in culori vii si sa nu foloseasca parfumuri care atrag insectele. Baile prelungite la piscina in apa cu clor pot de asemenea accentua dermatitele.
Apa sarata contribuie, in schimb, la disparitia lor.

Caldura si atmosfera foarte uscata favorizeaza aparitia problemelor respiratorii, intensificand simptomele la pacientii care sufera deja de astfel de afectiuni. Trebuie evitata expunerea la soare intre orele 12.00 si 16.00, potrivit doctoritei Yolanda Gilabert, de la Academia Spaniola de Dermatologie care insista asupra importantei de a folosi creme impotriva razelor UVA si UVB cu peste 30 factor de protectie. Daca pe termen scurt singurele efecte ale soarelui sunt bronzarea sau arsurile, cu timpul radiatiile produc reactii cumulative care pot genera tipuri de cancer sau imbatranirea prematura a pielii, spune experta.

Caldura moderata stimuleaza organismul, dar peste anumite nivele impactul devine negativ si se extinde asupra corpului si a mintii creand o stare negativa generalizata. Caldura extrema este resimtita ca o situatie de stres generand iritabilitate si confuzie. Pentru a face fata acestei situatii neplacute, psihologul Valentín Martínez-Otero, propune sa fie stimulata atitudinea pozitiva prin exercitii de relaxare si de respiratie.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Unul

dintre efectele cele mai evidente ale temperaturilor ridicate este senzatia de oboseala care cuprinde corpul si care este insotita de probleme legate de somn. Potrivit psihologului Martínez-Otero, pentru a combate aceasta stare trebuie sa se recurga la somnul de dupa-amiaza, la consumul de lichide si la evitarea exercitiilor fizice la orele amiezii.

O alta consecinta a temperaturilor ridicate este si degradarea medicamentelor, deoarece caldura poate altera componenta si efectele lor.

Farmacistul Santiago Cuéllar insista sa fie evitate dulapioarele deoarece nu sunt adecvate pentru pastrarea lor pe timpul verii, amintind ca temperaturile ridicate influenteaza decisiv compozitia medicamentelor.
Sursa: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies