Durerile abdominale, greata, varsaturile, intoleranta alimentara si inrautatirea starii generale sunt cateva dintre efectele abuzurilor alimentare pe care romanii tind sa le faca in timpul vacantei de vara.
Fie ca este vorba de o vacanta in Bulgaria sau Grecia la all inclusive, de o vizita la parinti sau de un voiaj intr-o statiune, turistul este tentat sa manance tot ce vede. ”Cocktailurile” alimentare sunt chiar mai periculoase decat cele cu alcool.
Cand sunt amestecate doua sau mai multe produse de genul galbenus de ou, salata cu ulei de floarea soarelui, grasimi din tot felul de produse, cunoscuta shaorma, pasta de mici si chiar sarmalute “ efectul este cel putin asemanator ca atunci cand se imbina tariile, vinul si berea.
“Consumul inadecvat de alimente in timpul verii, mai ales al grasimilor, duce la aparitia toxiinfectiilor care pot duce mai departe la gastrite”, explica Bogdan Guinea, medic nutritionist.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Esofagitele, gastritele acute, ulcerul acut si pancreatita sunt provocate in special de de consumul abuziv de condimente si de alimente bogate in grasimi.
Alimentele care o favorizeaza sunt grasimile si galbenusul de ou.
Noptile bahice sunt, de asemenea, periculoase pentru sanatate. “Un pahar de vin pe zi pentru o femeie si doua pahare pentru un barbat, este cantitatea recomandata a fi consumata”, spune Guinea.
Abuzurile de alcool pot duce la aparitia gastritelor, colecistitelor, pancreatitelor si chiar a hepatitelor cronice.
Sursa: www.doctorulzilei.ro