Acest aliment inofensiv la vremea aparitiei lui a devenit, in timp, plin de ingrediente care nu ne pot provoca decat rau.
Potrivit unui studiu realizat în SUA, crenvurstii, mai ales cei folositi la hot-dog, sunt preparati din resturi de porc extrase din piele si oase, copite si coada la care se adauga carne de pui sau curcan.
Totul este amestecat cu apa si o serie de conservanti nocivi, arome si coloranti, si amestecat pana cand se obtine o pasta rozalie.
Acest produs rezultat este numit, impropriu, carne.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Pentru ca un crenvurst sa aiba volum, se adauga in el o serie de alte substante care duc la ingrasare si la deteriorarea sistemului circulator. Dintre acestea pot fi mentionate amidonul de cartof sau faina de grau si pesmetul amestecat cu sare.
Cat despre chimicalele din interiorul fiecarui crenvurst, iata doar o parte dintre ele:
- Nitrit de sodiu (E250)- potential cancerigen, folosit pentru mentinerea culorii crenvurstiului.
- Trifosfati de potasiu si sodiu (E451)- saruri produse sintetic folosite si la fabricarea de detergenti.
- Ascorbat de sodiu (E301)- o forma de vitamina C care impiedica pierderea culorii si care provoaca iritatii ale pielii, in doze mari.
- Carmin (E120)- un colorant care poate provoca reactii alergice sau chiar soc anafilactic la unele persoane.
- Extract de ardei iute (E160c)- colorant natural.
Sursa: www.dcnews.ro