Desi cafeina este un element excitant care da ceva palpitatii, nu este deloc daunatoare sanatatii cardiace, ci dimpotriva.
Cafeaua este bautura pe care o consuma cel mai mult francezii, dupa apa, cu o medie de doua cesti si jumatate zilnic, potrivit cifrelor furnizate de Federatia Nationala a Bauturilor, preluata de metronews.fr.
In raportul sau din 2015, Consiliul consultativ asupra recomandarilor alimentare arata ca un consum moderat de cafea, de trei-patru cesti pe zi, nu produce probleme de sanatate, ci chiar duce la o scadere a riscului de diabet si de boli cardiovasculare.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
“Este un lucru stabilit in numeroase studii de observatie. Se spune despre cafea ca ar face rau inimii, dar un consum moderat este mai degraba protector la nivel cardiovascular”, spune dr Francois Paillard, cardiolog specialist in nutritie preventiva vasculara la Spitalul de Urgenta din Rennes. Cafeina este un factor care actioneaza favorabil asupra sensibilitatii la insulina, ceea ce impiedica o evolutie spre diabet — este explicatia data de dr Paillard.
Aceasta boala, favorizata de rezistenta la insulina, constituie un factor de risc de ateroscleroza, adica de artere infundate. Pe scurt, cafeina exercita un rol protector impotriva diabetului, a “riscului de depunere de grasime pe artere” si a riscului de aparitie a unor evenimente cardiovasculare.
Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro