Iata ce nu se stie despre celulele stem!

Iata ce nu se stie despre celulele stem!
Iata ce nu se stie despre celulele stem!

“Celulele stem recoltate la nastere provin din embrioni”, “recoltarea de celule stem presupune diferite riscuri” sau “Biserica este impotriva recoltarii de astfel de celule” sunt doar trei din cele mai des raspandite informatii gresite privind celulele stem recoltate la nastere.

Lista informatiilor gresite este mai lunga, iar cea mai mare problema legata de existenta acestora este faptul ca parintii romani nu iau o decizie corect informata atunci cand, aleg sa recolteze sau nu celule stem, la nasterea copilului lor.

“Aceste idei gresite privind recoltarea (si stocarea) de celule stem din cordonul ombilical provin, cu siguranta, dintr-o informare insuficienta. Pentru a oferi o imagine corecta, Stem SURE a decis sa explice si sa contracareze cele mai des intalnite informatii gresite privind recoltarea de celule stem la nastere, din sange ombilical.

Este important ca, atat parintii, cat si restul persoanelor, sa cunoasca exact cum se face recoltarea, ce presupune ea, ce boli se pot trata prin transplant sau ce pareri eronate sunt raspandite de cei care nu cunosc indeajuns de bine domeniul”, a afirmat dr. Bogdan Ivanescu, presedinte Stem SURE.

1. Celule stem recoltate la nastere provin din embrioni- Contrar ideii implementate in mintea multor persoane, recoltarea la nastere a celulelor stem nu se face din embrioni, ci din sange din vasele cordonului ombilical.
Mai exact, se preleveaza sangele ombilical din care se va extrage concentratul de celule stem. Acest sange este aruncat dupa nastere, impreuna cu cordonul ombilical si placenta.

2. Nu s-a realizat niciun transplant de celule stem- In intreaga lume au fost efectuate pana astazi peste 30.000 de transplanturi cu celule stem recoltate la nastere din vasele sangelui cordonului ombilical. In Romania, pana acum, nu s-a realizat niciun transplant de celule stem recoltate la nastere, insa exista pacienti romani carora li s-a efectuat procedura in strainatate.


De exemplu, in luna septembrie 2014, o banca de celule stem din Romania membra a Asociatiei Romane a Bancilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) a participat la tratarea unei fetite de doi ani si jumatate din Romania, diagnosticata cu tetrapareza spastica, boala cauzata de lipsa oxigenarii creierului pentru un interval de timp, la nastere. Fetitei i-a fost transplantata o proba de celule stem mezenchimale recoltate la nastere, in Romania, iar in prezent este in proces de recuperare dupa transplant.


Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

4 modele de saboți ortopedici care nu se vor demoda niciodată

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Horoscop 23 septembrie 2024. O zodie primește laude la locul de muncă!

Cine este și câți ani are Rojbin Erden, care joacă rolul Asi, în serialul „Inimă rebelă”, ce va începe din 2 octombrie la Kanal D! Iată care este a două mare pasiune a superbei actrițe, dincolo de platourile de filmare

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies