Levantica este o planta foarte utilizata pe plan mondial, atat in scop terapeutic, farmaceutic, cat si in tratamentele cosmetice. Se foloseste sub forma de pulbere, ceaiuri, uleiuri sau tincturi.
Atat florile plantei, cat si frunzele sunt utilizate pentru ceai sau pentru obtinerea uleiului de lavanda.
In compozitia lavandei se regasesc ulei volatil, cu aroma deosebit de placuta, acid acetic, alcool olifalic, tanin, substante amare, substante minerale, cariofilen.
Uleiul esential de levantica este cel mai utilizat ulei in aromaterapie si nu numai, datorita proprietatilor sale de echilibrare si normalizare a functiilor organice si a starilor emotionale.
Acest ulei are un parfum calmant, cu efect tonic pentru sistemul nervos si ajuta la rezolvarea problemelor de anxietate. Acesta poate fi, de asemenea, util in tratarea migrenelor, durerilor de cap, depresie, tensiune nervoasa si stres emotional. Aroma racoritoare elimina epuizarea nervoasa si agitatia si creste activitatea mentala.
Tot uleiul esential de lavanda imbunatateste circulatia sanguina in organism.
Levantica este indicata pentru reducerea febrei, fiind adjuvant in caz de raceala si gripa, cu rol antiviral folosit in inhalatii la abur. Este benefica in afectiuni respiratorii: bronsita, astm, tuse, congestie sinusala, laringita si amigdalita. Vaporii de ulei esential de lavanda au calitati antibacteriene care pot lupta cu infectiile tractului respirator.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Antioxidantul prezent in lavanda ajuta la refacerea stomacului, mai ales dupa un tratament cu
Uleiul esential de lavanda este cunoscut ca un remediu excelent pentru diferite tipuri de dureri, inclusiv cele provocate de reumatism, entorse, contracturi musculare si pentru calmarea durerilor de spate si lumbago. Un masaj regulat cu ulei de lavanda poate reduce, de asemenea, durerile la nivelul articulatiilor.
Levantica este considerata un remediu excelent in tratarea bolilor de rinichi, a bolilor de ficat, a balonarilor abdominale, a infectiilor, a cistitei, a aftelor, a ametelilor. Are efect de stimulare asupra productiei de urina. De asemenea, reduce starea de balonare si colicii la bebelusi.
Aceasta planta tine departe tantarii si alte insecte si trateaza intepaturile acestora repede si eficient. Vindeca arsurile minore si cicatrizeaza ranile.
Levantica este recunoscuta pentru proprietatile sale asupra pielii, fiind un ingredient esential in produsele cosmetice. Potrivit dermatologilor si aromoterapeutilor, uleiul esential de lavanda este unul dintre uleiurile cele mai benefice in tratamentul acneei. Tinctura de lavanda improspateaza pielea fetei si are efecte foarte bune asupra tenul gras si acneic, curata porii, iritatiile si eczemele, atenueaza ridurile si imperfectiunile tenului.
In industria cosmetica, uleiul obtinut din aceasta planta este utilizat in creme, lotiuni, sapunuri, combinat cu alte uleiuri de masaj pentru mirosul sau placut, dar si in parfumerie.
Masajul scalpului cu ulei esential de levantica reduce caderea parului, are efect regenerator si indeparteaza matreata. Este foarte eficient si in tratarea pediculozei.
In primele cinci luni de sarcina, nu este indicata folosirea produselor cu levantica in cazul femeilor insarcinate. Nu este recomandata folosirea acestor produse nici in cazul pacientilor cu diabet zaharat. Poate determina reactii alergice persoanelor cu pielea deosebit de sensibila.
Unele persoane pot prezenta greata, varsaturi si dureri de cap din cauza folosirii excesive a uleiului de lavanda.
Sursa: www.doctorulzilei.ro