De mai multe decenii, oamenii au fost sfatuiti sa-si limiteze consumul de oua sau cel putin sa nu manance galbenusul (albusul contine in mare parte proteine si putin colesterol).
Recomandarile frecvente includ maxim 2-6 galbenusuri pe saptamana. Totusi, nu exista un suport stiintific concludent pentru aceasta limitare. Din fericire, exista un numar mare de studii excelente pe care ne putem baza, scrie Scientia.
In aceste studii, persoanele sunt impartite in doua grupuri. Un grup a mancat cateva (1-3) oua intregi pe zi, iar celalalt grup a mancat altceva in loc (de exemplu, inlocuitori de oua). Cercetatorii au urmarit participantii la studiu mai multe saptamani/luni.
Studiile arata ca:
• In aproape toate cazurile, colesterolul HDL ("bun") creste.
• Nivelul colesterolului total si LDL de obicei nu s-a modificat, dar uneori a crescut usor.
• Consumul de oua bogate in Omega-3 poate scadea nivelul trigliceridelor din sange, un alt factor important de risc (13, 14).
• Nivelul din sange al antioxidantilor carotenoizi, precum luteina si zeaxantina, creste semnificativ.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Se pare ca raspunsul la consumul unui ou intreg depinde de individ. In cazul a 70% dintre persoane, nu are niciun efect asupra colesterolului total sau LDL. Totusi, pentru 30% dintre persoane aceste numere au crescut usor.
Acestea fiind spuse, nu cred ca exista o problema.
Studiile arata ca ouale modifica particulele de LDL din mici, dense, in LDL mari. Persoanele care au predominant particule LDL mari, prezinta un risc mai mic de boli de inima.Deci, chiar daca ouale pot produce o usoara crestere a nivelului colesterolului total si LDL, acesta nu este un motiv de ingrijorare. Stiinta este clara, trei oua pe zi sunt perfect sigure pentru persoanele sanatoase, care incearca sa ramana asa.
Concluzie: ouale cresc colesterolul HDL ("bun"). Pentru 70% dintre oameni, nu exista o crestere a colesterolului total sau LDL.
Afla mai multe pe: www.dcnews.ro