Orice aliment consumat in exces are anumite efecte nocive asupra organismului. Afla care sunt acestea pentru fiecare grupa de alimente in parte.
Carbohidratii: consumul excesiv de fibre (mai mult de 50 g/zi) duce la pierderea de minerale (calciu, fier, magneziu) sau vitamine (B6, B12, C), pe cand consumul de glucide duce la castig ponderal nedorit.
Fructele si legumele: consumate in exces pot determina accelerarea tranzitului intestinal, mai ales la persoanele cu sensibilitate preexistenta.
Pestele: consumul excesiv duce la cresterea ponderala datorita continutului mare de lipide.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Oleaginoasele (nucile, migdalele, arahidele etc): pot determina cresterea in greutate.
Lactatele: duc la un aport crescut de grasimi saturate cu efect de depunere a grasimilor pe vasele de sange si la un castig ponderal.
Carnea: consumul exagerat sau preferential poate avea ca efect incetinirea tranzitului intestinal, mai ales in lipsa unui aport adecvat de fibre, cu cresterea riscului de cancer colorectal.
In ceea ce priveste bauturile alcoolice, consumul exagerat duce la dependenta si chiar la cresterea in greutate.