O viata sanatoasa inseamna inainte de toate o alimentatie sanatoasa, insa pentru a realiza acest lucru trebuie sa se tina cont de cele trei mese principale ale zilei, dintre care cea mai importanta e micul dejun, spun specialistii nutritionisti.
”Micul dejun reprezinta cu siguranta unul dintre cele mai simple si eficiente moduri de a manca sanatos. Trebuie sa ne insusim faptul ca micul dejun servit in fiecare dimineata ne ajuta sa ne controlam mai bine greutatea si sa consumam o cantitate mai mare de fibre, calciu, vitamina A si C si mai putine grasimi si colesterol. Mai mult decat atat, persoanele care iau in fiecare dimineata micul dejun vor fi mult mai active şi vor avea o capacitate de concentrare mult mai buna in prima parte a zilei”, a declarat prof.
Specialistii nutritionisti sustin ca un mic dejun sanatos include cereale integrale (fulgi integrali de ovaz, secara, porumb, biscuiti integrali de tip ‘crackers’, paine din faina integrala), proteine cu continut redus de grasimi (sunca de pui sau de curcan, somon afumat, albus de ou, unt de arahide, seminte, nuci), lactate cu continut redus de grasimi (lapte si iaurt degresat, branza de vaci, urda), fructe si legume (fructe proaspete sau congelate, legume proaspete).
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Potrivit medicului, alimentele recomandate la micul dejun asigura un complex de carbohidrati cu eliberare prelungita, fibre, proteine si cantitati reduse de grasimi. Mai mult decat atat, pe langa importantele beneficii nutritionale, aceste alimente vor asigura senzatia de satietate pentru mai multe ore. Desi micul dejun ar trebui sa reprezinte cea mai importanta masa a zilei, din nefericire insa, oamenii renunta la aceasta practica si acorda prioritate altor activitati.
“Absenta micului dejun are consecinte grave asupra sanatatii. Acest lucru din cauza scaderii nivelului glicemiei in prima parte a zilei. Cand se intampla acest lucru, majoritatea oamenilor infuleca rapid alimente nesanatoase cu continut crescut de grasimi si de zahar, cum ar fi produse de patiserie, gogosi sau ciocolata. Populatia trebuie sa inteleaga ca prin consumarea unui mic dejun sanatos in fiecare dimineata are posiblitatea sa tina deoparte bolile cronice netransmisibile care fac ravagii de la an la an”, a adaugat prof.
Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro