Fie ca nu ne dorim sarcina, fie ca ne temem pentru ea dintr-un motiv medical (multe sarcini se incheie la cerere, dupa ce femeile realizeaza ca au luat pastile extrem de puternice si daunatoare pentru fat, pe cand nu banuiau ca sunt insarcinate) avem voie (legal, dupa revolutie) sa facem un avort pana in cea de 12-a saptamana de sarcina, daca nu exista alte indicatii medicale.
Sunt doua moduri in care poate fi facut un avort la cerere – medicamentos sau chirurgical. Cel medicamentos este recomandat in sarcini mici – de pana la 8-9 saptamani si, atentie, trebuie facut sub stricta supraveghere a unui doctor.
Daca avortul medicamentos nu este suficient, el va fi urmat de unul chirurgical. Acesta se face in spitale si in clinici specializate, sub anestezie. Dupa interventie, pacienta va avea sangerari neregulate 2-3 saptamani, dureri abdominale si pelvine.
Avortul medicamentos- Pastila avortiva este un medicament antiprogesteronic. Progesteronul, dupa cum se stie, reprezinta hormonul-cheie in fixarea si mentinerea sarcinii. Actiunea pastilei avortive consta in blocarea receptorilor progesteronului, ceea ce are drept consecinta vulnerabilizarea embrionului si respingerea sarcinii de catre organism. Utilizat in combinatie cu o prostaglandina si administrat in primele saptamani de sarcina, pastila avortiva induce avort, reprezentand astfel o metoda alternativa pentru femeile care nu agreeaza ideea avortului chirurgical.
In doze foarte mici, pastila avortiva poate fi utilizata pentru prevenirea sarcinii, ca o metoda de contraceptie de urgenta aplicata in primele 5 zile de la contactul sexual neprotejat (OMS, 1999).
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
La prima consultatie, un examen echografic confirma varsta sarcinii mai mica de 9 saptamani.
La un interval de timp dupa administrarea orala a tabletelor de Prostaglandina (uneori chiar dupa 20 minute),
pot surveni contractii si/sau sangerari. In timpul urmatoarelor 2-8 ore, majoritatea femeilor pierd sarcina. Contractiile, sub forma de crampe, pot creste si descreste in intensitate, timp in care embrionul este eliminat.
Fiind foarte mic, de multe ori trece neobservat. Sangerarea dupa administrarea pilulei abortive este mai mare decat dupa avortul chirurgical.
Dupa 1-2 saptamani, este programat un examen medical in urma caruia medicul se asigura ca procesul este complet.
Avortul chirurgical- Avortul chirurgical este o operatie, dar nu este una obisnuita, pe „camp deschis”, ci este o operatie „oarba”, bazata pe o tehnica speciala. Tocmai din acest motiv, anume ca medicul nu vede si nu poate urmari cu ochii ceea ce efectueaza cu mana, se pot intampla incidente, adica exista pericolul perforarii uterului cu aparatura folosita sau pot ramane resturi, atat placentare, cat si ale produsului de conceptie in uter, care provoaca nu rareori infectii uterine si duc apoi la cicatrici si sterilitate. Cel mai mare pericol este, insa, moartea mamei, din cauza unei rupturi uterine, urmate de o hemoragie masiva, care duce la soc hemoragic si deces sau a unei infectii grave – septicemie – care, de asemenea, este frecvent o cauza de deces.
Sursa: www.doctorulzilei.ro